Dolar
32.37
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,551.10
BTC/USDT
70,159.00
BIST 100
9,095.05
Dünya

Dünya liderlerine İstanbul'daki taahhütlerine uymaları çağrısı

BM Genel Kurulu'nda ilk kez bu yıl mayıs ayında İstanbul'da yapılan Dünya İnsani Zirvesi'nde alınan tavsiye kararlarının tamamen uygulanması istendi.

20.08.2016 - Güncelleme : 20.08.2016
Dünya liderlerine İstanbul'daki taahhütlerine uymaları çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Dünya İnsani Günü nedeniyle BM Genel Kurulu'nda özel bir kutlama gecesi düzenlendi. Gecede, "Game of Thrones" oyuncusu Natalie Dormer, 19 Eylül'de BM Genel Merkezi'nde yapılacak İnsani Kongre'ye katılacak liderlere, kadınlara yönelik cinsel şiddet konusunda İstanbul'daki taahhütlerine uymaları çağrısında bulundu. 

19 Eylül'de New York'ta BM Genel Kurulu nedeniyle bir araya gelecek liderlerden, özellikle kadınlara yönelik cinsel şiddet konusunda İnsani Zirve'de verdikleri taahhütleri tam olarak yerine getirmelerini isteyen Dormer, "Dünya genelinde kadınlar sizi izliyor. onlar yardımınızı hak ediyor, yardımınıza ihtiyaçları var. Bu konudaki birşeyler yapabilirsiniz. Kaybedecek zaman yok." diye konuştu.

Dünyada ilk defa İnsanlık Ajandası etrafında mayıs ayında İstanbul'da 190 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Dünya İnsani Zirvesi'nde, hayatını devam ettirebilmek için insani yardıma muhtaç dünya genelindeki 130 milyon kişiye yardım edilmesini amacıyla taahhütlerde bulunulmasından yaklaşık 2 ay sonra New York'ta, Dünya İnsani Günü günü dolayısıyla özel bir kutlama programı gerçekleştirildi.

Geceye, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ve BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien'la birlikte, Filistinli şarkıcı Muhammed Assaf, oyuncu Natalie Dormer, "The Voice"de birinci olan Alisan Porter ve Hamilton'ın eski yıldızı Leslie Odom da katılarak birer performans sergilediler.

Filistinli genç sanatçı Assaf burada yaptığı konuşmada uluslararası dayanışmanın mülteciler için oldukça önemli olduğunu vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da gün dolayısıyla bir mesaj yayınlamış, dünya genelinde 130 milyon kişinin bir biçimde insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetmişti.

2008 yılında BM Genel Kurulu'nun aldığı kararla 19 Ağustos, Dünya İnsani Günü olarak kutlamaya başlanmıştı. Bu tarihin seçilmesi, 19 Ağustos 2003'te BM'nin Irak'taki merkezine bombalı saldırı düzenlenmesi ve ardından BM Irak Özel Temsilcisi Sergio Vieira de Mello dahil 22 BM çalışanın hayatını kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor.

109 yardım görevlisi öldürüldü

Törende konuşan BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson geçen yıl 109 yardım görevlisinin öldürüldüğünü, 110'nun yaralandığını ve 68'nin ise kaçırıldığını bildirdi. Eliasson bu olayların büyük bir çoğunluğunun Afganistan, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen'de meydana geldiğini söyledi.

BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü O'Brien de konuşmasında, dünya genelinde tüm insanlara çağrıda bulunarak, insani yardım konusunda ülke liderlerinin eylemde bulunmaları için dayanışma içinde olmaları ve seslerini yükseltmelerini istedi.

Muhabir: Selçuk Acar


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.