Dünya

Ekonomik koridor oluşturulmasına ilişkin anlaşma imzaladılar

Rusya, Çin ve Moğolistan arasında ekonomik koridor oluşturulmasına ilişkin program ve bazı mallarla ilgili gümrük kontrolü sonuçlarının karşılıklı tanınması anlaşması imzalandı.

24.06.2016 - Güncelleme : 24.06.2016
Ekonomik koridor oluşturulmasına ilişkin anlaşma imzaladılar

TAŞKENT

Rusya, Çin ve Moğolistan arasında ekonomik koridor oluşturulmasına ilişkin program ve bazı mallarla ilgili gümrük kontrolü sonuçlarının karşılıklı tanınması anlaşması imzalandı.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Özbekistan'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj üçlü görüşmelerde bulundu.

Rusya Devlet Başkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya, Çin ve Moğolistan devlet başkanlarının hazır bulunduğu görüşmede, bu ülkeler arasında ekonomik koridorun oluşturulmasına ilişkin program imzalandı.

Görüşmede ayrıca Rusya, Çin ve Moğolistan'ın kurumları arasında, bazı mallarla ilgili gümrük kontrolü sonuçlarının karşılıklı tanınmasına ilişkin anlaşmaya imza atıldı.

Putin, görüşmede yaptığı konuşmada, Rusya, Çin ve Moğolistan arasında geleneksel dostluk ilişkilerinin bulunduğunu, üçlü ortaklığın iyi komşuluk, eşitlik ve karşılıklı saygıya dayalı devam ettiğini belirtti.

Rusya-Çin-Moğolistan ekonomik koridorunun oluşturulması programının, 30'dan fazla üçlü yatırım projelerinin hayata geçirilmesi yoluyla bu ülkelerin sınır bölgeleri ve ilişkilerinin geliştirilmesini öngördüğünü ifade eden Putin, Rusya'nın bu çerçevede Moğolistan'daki ulaşım altyapısının geliştirilmesi projelerinde yer almaya hazır olduğunu kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Şi de ülkesinin inisiyatifi "İpek Yolu Ekonomik Kemeri", Rusya'nın Trans-Avrasya koridorunun oluşturulması stratejisi ve Moğolistan'ın inisiyatifi "Bozkır Yolu" projelerini temel alarak üçlü iş birliğinin kapsamlı şekilde geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Şi, üçlü ekonomik koridor programının hayata geçirilmesi, ayrıca coğrafi konumları dikkate alarak üç ülke arasında sınır iş birliğinin geliştirilmesi ve ŞİÖ çerçevesindeki iş birliğinin genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Elbegdorj ise Rusya, Çin ve Moğolistan arasında ekonomik koridorun oluşturulmasına ilişkin programın hayata geçirilmesi kapsamında bu yıl sonuna kadar yatırım planlama ortak merkezinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Elbegdorj, ayrıca ülkeler arasındaki üçlü iş birliğinin ekonomik koridor, ulaştırma ve gümrük meseleleriyle sınırlı kalmaması, bölgesel iş birliğinin de geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Muhabir: Bahtiyar Abdukerimov

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın