Dolar
32.35
Euro
34.90
Altın
2,219.29
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,550.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Erdoğan-Putin görüşmesi Suriye'de çözüme ivme kazandırır'

Rusya'da uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in 3 Mayıs'ta Soçi'de yapacağı görüşmenin, Suriye krizine çözüm arayışlarına ivme kazandıracağı görüşünde.

29.04.2017 - Güncelleme : 29.04.2017
'Erdoğan-Putin görüşmesi Suriye'de çözüme ivme kazandırır'

MOSKOVA - Hakan Ceyhan Aydoğan - Elena Teslova

Rusya'da uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3 Mayıs'ta Soçi'de yapacağı görüşmenin, Suriye krizine çözüm arayışlarına ivme kazandıracağı görüşünde.

Rusya Dışişleri Bakanlığına bağlı Diplomasi Akademisi Şarkiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslambek Mozloyev, "Suriye, görüşmenin ana gündem maddelerinden olacaktır. Soçi'de her iki lider de Astana görüşmelerine ivme kazandırmak isteyecektir. Astana, iki ülkenin de çıkarlarına uyan bir süreç." dedi.

Mozloyev, bölgesel konularda iş birliği için iki ülke ilişkilerindeki anlaşmazlıkların çözülmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Uluslararası terörizm günümüzde herkes için tehdit oluşturuyor. Bu konunun görüşmede önemli yer tutacağını düşünüyorum. Ancak bu tehdide karşı ortak mücadele edilebilmesi için iki ülkenin aralarındaki konuları çözüme kavuşturması gerekiyor. Bu nedenle görüşmede ekonomik ticari iş birliği de ele alınacaktır."

Mozloyev, bu bağlamda ekonomi ve ticaret alanlarındaki kısıtlamaların kaldırılmasının, ilişkilerin gelişimi açısından önemli olduğuna vurgu yaparak, "Rusya'nın Türk iş adamlarına yönelik yasağı kaldırması, atılması gereken ilk adımlar arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

"Putin ve Erdoğan orta yol bulmayı bilir"

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Doğu Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dmitriy Vasilyev de "Soçi'deki görüşme iki tarafın da isteği üzerine gerçekleşiyor. Bu da bazı planlar ve beklentiler olduğu anlamına gelir. Büyük tecrübeye sahip iki lider, laf olsun diye bir araya gelmez. Görüşmede özellikle bazı konular masaya gelecek. Bunlar Suriye ve ekonomik ilişkiler." değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye-Rusya tarihine bakıldığında iki ülke işbirliğinin o dönemdeki yöneticilerinin şahsi ilişkisine bağlı olduğunu savunan Vasilyev, "Putin ve Erdoğan, daha önce en zor konularda anlaşabildiklerini gösterdiler. Bu sefer de ortak bir yol bulacaklarını düşünüyorum." diye konuştu.

Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Kıdemli Araştırma Görevlisi Dr. Vladimir Yevseyev de Suriye konusundaki konu başlıklarının, PYD/PKK'ya bakış açısındaki farklılık, İdlib'deki durum ve Astana süreci olabileceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın