Dolar
32.33
Euro
34.95
Altın
2,213.03
ETH/USDT
3,564.40
BTC/USDT
70,722.00
BIST 100
9,053.34
Dünya

Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail ile barış anlaşması zor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hala "1967 sınırları üzerinde iki devletli çözümü" kabul etmeyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile barış anlaşmasının zor olduğunu söyledi.

27.09.2016 - Güncelleme : 27.09.2016
Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail ile barış anlaşması zor

NEW YORK - Abdurrauf Arnavut

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 71. Dönem Genel Görüşmeleri'ne katılmak için ABD'nin New York kentinde bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail-Filistin arasındaki barış görüşmeleri, Balfour Deklarasyonu kapsamında, İngiltere aleyhine açılması düşünülen dava ve Filistin-Türkiye ilişkilerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Abbas, Netanyahu ile barış anlaşmasının sağlanmasına ilişkin, "Edindiğimiz tecrübeler, Netanyahu ile barış anlaşmasının gerçekleşmesinin zor olduğunu gösteriyor. Netanyahu, BM Genel Kurulu ve kararlarının yanı sıra bütün dünyanın ifade ettiği '1967 sınırlarına uygun iki devletli çözümü' dahi dile getirmeyi kabul etmiyor. Bu konuda (iki devletli çözüm) anlaşma olmadıktan sonra hangi prensip üzerinde barış anlaşmasını yapmamız mümkün olacak ki?" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanının, tarafların Moskova'da bir araya gelmesini öngören ve Rusya tarafından sunulan öneriden kaçındığını savunan Abbas, "Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Netanyahu ile bir araya gelinmesine ilişkin görüşlerimizi almak üzere bir temsilci gönderdi. Bizler de görüşmenin olabileceği cevabını verdik ve bu şekilde Netanyahu'ya iletildi. Bizim bu görüşmeyi onaylamayacağımızı iddia ederek Moskova'ya bir heyet gönderen Netanyahu, Rusya'dan Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın 8 Eylül'de Moskova'da görüşmeye hazır olduğu yanıtını aldı. İsrail, daha önce de Rusya'nın gönderdiği temsilciye, görüşmenin hala belli olmayan bir tarihe ertelenmesi talebini iletti." diye konuştu.

İsrail'in Arap ülkeleriyle ilişkini normalleştirmek için bazı girişimleri olduğuna dikkati çeken Abbas, şunları söyledi:

"İsraillilerin, Arapların barış girişiminden kaçmak istediğini fark ettik. Arap barış girişimi, gerçekten doğru, dengeli ve üstün bir siyasete binaen hazırlandı. Söz konusu girişim, İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Filistinli sığınmacılar konusunda adaletli bir çözümün bulunmasından sonra Arap ve Müslüman ülkeler ile İsrail'in arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve diplomatik ilişkilerin kurulmasını öngörüyor. İsraillilerin, bu anlaşma fırsatını değerlendirmesi gerekiyordu. Ancak İsrailliler, işgal ettikleri topraklardan çekilme konusunu gözardı ederek, Arap ülkeleriyle normalleşme sürecini başlatmak istiyor. Bu bir safsata. Arap barış girişimini hayata geçirme yöntemimiz Z'den A'ya değil, A'dan Z'ye doğru tamamlanır."

Yahudi yerleşim birimlerinin inşası

Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinin yasa dışı olduğunun altını çizen Abbas, "BM Güvenlik Konseyi'nde, İsrail'in yeni yerleşim birimlerini inşa etmenin yasal olmadığını onaylayan ve durdurulması çağrısında bulunan 12'den fazla karar bulunuyor. İsrail ise bizim ve uluslararası çağrılara rağmen Filistin topraklarında yeni yerleşim yerlerini yapmaya devam ediyor." diye konuştu.

Filistin-Türkiye ilişkilerine de değinen Abbas, "Türkiye-Filistin ilişkileri çok iyi ve Türkiye ile aramızda hiçbir sorun yok. Türkiye'nin içişlerine ise kesinlikle müdahale etmeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın