Dünya

Fransa'da OHAL 6 ay uzatıldı

Fransa Parlamentosu, Nice kentinde geçen hafta düzenlenen terör saldırısı sonrası ülkede olağanüstü hal uygulamasının 6 ay uzatılmasına ilişkin yasa tasarısının son şeklini onayladı.

21.07.2016 - Güncelleme : 22.07.2016
Fransa'da OHAL 6 ay uzatıldı Fotoğraf: AA/Onur Usta

PARİS

Fransa Parlamentosu, Nice kentinde geçen hafta düzenlenen terör saldırısı sonrası ülkede olağanüstü hal uygulamasının (OHAL) 6 ay uzatılmasına ilişkin yasa tasarısının son şeklini onayladı.

Ulusal Meclis’te saban yapılan oylamanın ardından Senato, akşam saatlerinde tasarıyı oy çoğunluğuyla kabul etti. Oylamada, 315 ‘’evet’’, 26 ‘’hayır’’ oyu çıktı.

Hükümetin sunduğu ilk tasarı dün Meclis’te kabul edilmiş ancak Senato’da değiştirilerek kabul edildiği için metin yasalaşmamıştı. Meclis ve Senato Karma Komisyonu, dün gece geç saatlerde düzenlediği toplantında parlamentonun iki kanadının da onay verebileceği ortak bir metin üzerinde uzlaşma sağlamıştı.

OHAL uygulamasının 6 ay daha uzatılma kararıyla ülkede güvenliğin sağlanması için emniyet güçlerinin terörle etkin mücadelesinde yardımcı olunması hedefleniyor. Uygulamayla mahkeme kararı olmaksızın ev ve iş yerlerinde, kişilerin üstlerinde, çantalarında ve araçlarında aramalar yapılabilecek. Arama emrine uymayanlar, üç ay hapis ve 3 bin 750 avro para cezasına çarptırılacak.

Valilik kararıyla şüpheli görülen yerlerde bilgisayar ve cep telefonlarındaki veriler incelenebilecek. Verilerin tamamı bir hakimin onayıyla kullanılabilecek. Yasaya göre, şüpheliyle ilgili arama yapılan yerlerde güvenlik tehdidinin bulunduğu başka bir yerin bilgisine rastlandığı takdirde yine bir mahkeme kararı olmaksızın yeri belirlenen diğer bölgeye de baskın düzenlenebilecek.

Önlemler kapsamında ev hapsine alınanlar ve hücrede kalan mahkumlar, kendilerine zarar vermemeleri ve kaçmamaları için 24 saat kamerayla takip edilecek.

Daha önce Sentinelle Operasyonu çerçevesinde hizmet veren 10 bin güvenlik görevlisi, tatil dönemi de dikkate alınarak başkent Paris ve dışındaki turistik taşra kesimlerine de gönderilecek.

İdari tedbirler arasında terör tehdidinin azaltılması için meclis kontrolünün kuvvetlendirilmesi de bulunuyor. Bu kapsamda olağanüstü hal uygulamalarının etkinliğini arttırmak ve kontrolünü sağlamak için bir komisyon kurulacak.

Yasaya göre, gerekli görüldüğü durumlarda toplantı ve mitingler iptal edilebilecek. OHAL çerçevesinde şüpheli bulunan kişilerin trafiğe çıkışı yasaklanabilecek.

Muhabir: Rahmi Gündüz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.