Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.20
BTC/USDT
70,020.00
BIST 100
9,083.73
Dünya

Fransa'dan İran'a yeni yaptırım talebi

İran'la yeni ticari anlaşmalar hazırlığında olan Fransa, İran konusunda AB'deki ortaklarından yeni yaptırım talebinde bulundu.

Ekip  | 28.01.2016 - Güncelleme : 28.01.2016
Fransa'dan İran'a yeni yaptırım talebi

Ankara

PARİS

İran'la yeni ticari anlaşmalar hazırlığında olan Fransa, İran konusunda Avrupa Birliği'ndeki (AB) ortaklarından yeni yaptırım talebinde bulundu.

Associated Press'e (AP) konuşan yetkililer, 28-29 Ocak'ta İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi ağırlayacak olmasına rağmen Fransa'nın Tahran'a uygulanacak nükleer program yaptırımlarının artırılmasını istediğini bildirdi.

Ruhani, Fransa'dan önce İtalya'ya gitmiş, bu ziyarette iki ülke arasında milyarlarca dolarlık iş anlaşmaları imzalanmıştı. Fransa Ruhani'nin iki günlük ziyareti esnasında benzer anlaşmalar imzalamayı ve yıllarca kendisini dış dünyaya kapayan İran'la barışçıl bir yol izlemeyi planlıyor.

Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, İran'a yönelik bu olumlu tutumuna rağmen Fransa'nın yaptırım talebinin, orta ölçekli iki füze denemesi sonrası ABD'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulanması kararının ardından oluştuğunu belirtti.

Yetkililer, Fransa'nın tasarısının halen AB tarafından incelediğini ancak diğer birçok AB üyesinin bu tasarının İran ile uzun süren nükleer anlaşmazlığın ardından, siyasi ve ekonomik bağları güçlendirmeye yönelik çabalarına zarar vereceğini düşündüklerini dile getirdi.

Fransa hükümeti ise konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakırken, AB'den de Fransa'nın yaptırım talebiyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

İsminin gizli tutulmasını isteyen bir Fransız diplomat ise Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'u kaynak göstererek AB'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulama konusunu gözden geçirdiğini söyledi ancak süreci hangi devletin başlattığını açıklamadı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın