Dolar
32.37
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,539.00
BTC/USDT
69,993.00
BIST 100
9,148.90
Dünya

Gazze'deki kesintiler çevre kirliliğine de neden oluyor

Saatler süren elektrik kesintileri nedeniyle su arıtma tesislerinin çalışmaması, atık suların denize dökülmesine ve çevre kirliliğine sebep oluyor.

23.06.2017 - Güncelleme : 24.06.2017
Gazze'deki kesintiler çevre kirliliğine de neden oluyor Fotoğraf: AA/Ali Jadallah

GAZZE

Gazze'deki elektrik krizinin neden olduğu sıkıntılar gün geçtikçe artarken, son olarak saatler süren elektrik kesintileri nedeniyle su arıtma tesislerinin çalışmaması çevre kirliliğini de beraberinde getirdi.

AA muhabirine açıklama yapan Sağlık ve Çevre Laboratuvarı Daire Başkanı Atiyye el-Berş, elektriğin günde 20 saatten fazla kesilmesinin su arıtma tesislerinin çalışmasını önemli ölçüde etkilediğini belirtti.

Gazze sahiline günde 120 bin metreküp atık suyun döküldüğüne dikkati çeken Berş, atık suların arıtılmadan denize dökülmesinin Gazze'nin tek teneffüs yeri olan sahili kanalizasyon suyundan oluşan bataklığa çevirdiğini söyledi.

Berş, elektrik krizinin sürmesinden dolayı atık suları arıtmadan denize dökmek zorunda olduklarını ifade ederek, bunun çevre ve deniz suyuna ne kadar zararlı olduğunun farkında olduklarını ancak başka seçenekleri olmadığını kaydetti.

Berş, Gazze sahiline dökülen atık suyun İsrail sahillerine ulaşabileceğine de değinerek, İsrail basınının bu konuyu gündeme taşıdığını aktardı. 

Gazze kenti tek başına günde 65 bin metreküp atık su üretiyor

Gazze Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürü Mahir Salim, Gazze'nin çeşitli bölgelerinde dört su arıtma tesisi bulunduğunu belirterek, Gazze kentinin tek başına günde 65 bin metre küp atık su ürettiğini ifade etti.

Su arıtma tesisinin tam kapasiteyle çalışması için 50 bin litre mazota ihtiyaç duyduğunu kaydeden Salim, tesisin yüzde 50-60 kapasiteyle çalıştığını, bundan dolayı geri kalan atık suyun arıtılmadan denize döküldüğünü aktardı.

AA muhabirine konuşan Gazze sakinlerinden Sara Affane (27) de elektrik krizinin sürmesinin Gazze'deki tek teneffüs yeri olan sahili atık su bataklığına çevirdiğini dile getirerek, deniz suyunun kirlenmesi sonucunda cilt hastalıklarına yakalanma korkusundan çocuklarıyla sahilde gezmek istemediğini söyledi.

Filistin yönetimi, İsrail'den alınan elektrik için tahsis edilen aylık ödenekte yüzde 30'luk kesintiye gitmiş, bunun üzerine İsrail hükümeti Gazze'ye verilen elektriği kısma kararı almıştı.

Gazze'deki elektrik santralinde geçen nisan ayında üretimin durmasının ardından İsrail, bölgenin tek enerji kaynağı haline gelmişti. İsrail, Gazze'nin 450 megavat olan elektrik ihtiyacının 120 megavatını karşılıyordu. Son kısıtlamalarla beraber Gazze'deki elektrik krizinin daha da derinleşmesinden endişe ediliyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, daha önce yaptığı açıklamada, Gazze'yi kontrolünde tutan Hamas'ın Filistin iç bölünmesini sonlandırması ve bölgenin idaresini Filistin yönetimine devretmesi için bazı tedbirlerin uygulanacağını söylemişti.

Muhabir: Nour Mahd Ali Abu Aisha,Daniel Gallego

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.