Dünya

Göç eden birinci kuşaktan Türk izleri Bremen Göç Müzesinde

Almanya'nın Bremen kentine gelen göçmenlerin hatıralarının yer aldığı müzede, ülkeye giden ilk kuşaktan 50 Türk'ün el izleri ve hayat hikayeleri bulunuyor.

Birol Tan  | 23.05.2017 - Güncelleme : 23.05.2017
Göç eden birinci kuşaktan Türk izleri Bremen Göç Müzesinde Fotoğraf: AA/Cüneyt Karadağ

Berlin

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde faaliyet gösteren Kültürlerarası Göçmenler Araştırma Merkezi (ZIS) ve Liman Müzesi (Hafenmuseum Speicher) iş birliğinde göçleri hatırlatmak için ''Göç Müzesi'' açıldı.

Bremen’e gelen göçmenlerin hatıralarının bulunduğu müzede ağırlıklı olarak birinci nesil Türklerden 50 kişinin el izleri, hayat hikayeleri ve göçün tarihsel gelişimini anlatan resimlerin yanı sıra yaklaşık 50 yıllık eşyalar sergileniyor.

ZIS Başkanı Ali Eliş, yaptığı konuşmasında, projenin iki yıllık bir emeğin ürünü olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Amaçlarının, 60 yıllık göç tarihinde ilk kuşağı kaybetmeden onların anıları, yaşam hikayeleri ve sorunlarına dikkati çekmek istediklerini aktaran Eliş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Projemizin ilk aşamasında Bremen'de ilk göç müzesinin temelini atmış bulunuyoruz. Sergimiz, Avrupa’da altı, Almanya’da üç milyon, Bremen’de ise yaklaşık 40 bin Türk kökenliyi temsil ediyor. Elimizde yeterli malzememiz var bize emanet edilen. Siyasi kurumlardan müzemizin genişletilmesini talep ediyoruz.”

Eliş ayrıca, yaşlı nüfusun arttığı Almanya’da göçmenlere devamlı ihtiyaç duyulacağına işaret ederek, emektar göçmenlerin rahat ve huzur içinde yaşam sürmeleri için daha çok imkan tanınması gerektiğini de vurguladı.

Hafenmuseum Speicher Müdürü Astrid Müller, yaptığı açılış konuşmasında, serginin hayata geçirilmesine katkısı bulunan ZIS yetkililerine teşekkür etti.

Muhabir: Birol Tan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın