Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,196.17
ETH/USDT
3,581.00
BTC/USDT
70,680.00
BIST 100
9,021.88
Dünya

'Hiçbir taraf Kerkük'ün geleceğine tek başına karar veremez'

IKBY Başbakanı Barzani, "Hiçbir taraf Kerkük'ün geleceğine tek başına karar veremez. Kürt, Arap, Türkmen ve Hristiyanlar kentin geleceğine birlikte karar verecekler." dedi.

05.04.2017 - Güncelleme : 05.04.2017
'Hiçbir taraf Kerkük'ün geleceğine tek başına karar veremez'

Arbil

ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Musul'daki operasyonları takip ederken mayına basarak hayatını kaybeden kadın gazeteci Şifa Gerdi için Erbil'de düzenlenen anma törenine katıldı. 

Törendeki konuşmasında Kerkük İl Meclisi'nin aldığı tek taraflı referandum kararını değerlendiren Barzani, şunları söyledi:

"Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi, Kerkük'ün sadece Kürt şehri olmadığı görüşüne katılıyoruz. Kerkük Arap, Türkmen ve herkesin şehridir. Biz de bu gerçekliği kabul ederek aynısını söylüyoruz. Kerkük geçmişte olduğu gibi gelecekte de orada yaşayan tüm unsurların olacaktır. Kerkük'ün geleceğine onlar karar verecektir. Hiçbir taraf Kerkük'ün geleceğine tek başına karar veremez. Kürt, Arap, Türkmen ve Hristiyanlar kentin geleceğine birlikte karar verecekler."

Neçirvan Barzani, Kerkük'te IKBY bayrağı asılmasının da yeni bir mesele olmadığını savunarak, "Bayrak meselesi gereğinden fazla abartıldı, olay yansıtılan şekilde değildir. DEAŞ'ın 2014 yılında Musul'u ele geçirdiği döneme bakarsanız, Kerkük'ün durumunun çok kötü olduğunu hatırlarsınız. Kerkük'ü koruyan Peşmerge idi. Kerkük o bayrağın altında korundu." dedi.

Kerkük İl Meclisi'nde dün Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği, sadece Kürtlerin katıldığı oturumda kentin geleceğinin tayini için referanduma gidilmesi kararı alınmıştı.

Muhabir: İdris Okuducu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın