Dünya

'Hocalı katliamı Müslüman Türk soykırımı kabul edilmeli'

AÜ Türkiye Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürkçüoğlu, "Bir Türk tarihçisi olarak diyorum ki 26 Şubat 1992'de katliam yapıldı. Dünya Hocalı katliamını bir Müslüman Türk soykırımı kabul etmeli." dedi.

24.02.2017 - Güncelleme : 24.02.2017
'Hocalı katliamı Müslüman Türk soykırımı kabul edilmeli' Fotoğraf: AA / Hadi Şengül

ERZURUM

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Türkiye Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin Hocalı kasabasında 25 yıl önce Ermenilerce yapılan katliama ilişkin, "Hocalı'da 3 gün boyunca katliam yaşandı. Hocalı'da savaşla yakından uzaktan hiçbir alakası olmayan dedeler, nineler ve çocuklar Taşnak Ermeni çetelerince katledildi." dedi.

Kürkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hocalı katliamının 25. yılı olan 26 Şubat'ta Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin Hocalı kasabasında bir insanlık dramının yaşandığını söyledi.

Söz konusu tarihte doktora çalışması için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunduğunu belirten Kürkçüoğlu, şöyle devam etti:

"Hocalı'da 3 gün boyunca katliam yaşandı. Hocalı'da savaşla yakından uzaktan hiçbir alakası olmayan dedeler, nineler ve çocuklar Taşnak Ermeni çetelerince katledildi. Burada 25 yıl önce insanlık dramı işlendi. Kendi coğrafyasını, toprağını korumak amacında olan bu siviller Ermeni çeteleri ve onları finanse eden batılı emperyalist devletlerin ortaklıklarıyla katledildi. Bu katliamı o dönem Azeri gazeteci Cengiz Mustafayev, yabancı basın mensuplarını götürerek dünyaya gösterdi. Orada bu katliama bütün dünya şahit oldu. Hocalı'daki katliamda 613 sivil Azerbaycan Türkü kendi evinde, obasında ve bahçesinde ermeni çetelerce katledilmiştir."

Kürkçüoğlu, 26 Şubat 1992 tarihinin bütün dünyanın yakinen şahit olduğu dram olduğunu vurgulayarak, "Hocalı'daki katliama insani açıdan bakan bazı Ermeniler dahi isyan etti ve bu katliama eserleri ve kitaplarında yer verdi." dedi.

"Beni kurtarın ey insanoğlu, ey insanlık"

Hocalı'daki katliama Ermeni Yazar Daud Kheyriyan'ın da eserlerinde yer verdiğini aktaran Kürkçüoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kheyriyan 'Haçın Hatırına' adlı eserinde diyor ki '26 Şubat'tan bir gün önce Azerbaycan'a yakın bir bölgede 100'e yakın Türk'ün katledildiği bir alana 8-10 yaşlarında bir kız çocuğu getirdiler. Bu kız çocuğu başından ve kolundan yaralanmıştı. Feryat figan (bana yardım edin) diye bağırıyordu fakat bir Ermeni askeri bu kız çocuğunu aldı ve 100'e yakın Azerbaycan Türkü'nün katledildiği alana fırlattı. O çocuk yine oradan da yüksek sesle (bana yardım edin) diye bağırıyordu. Daha sonra o bölgeyi olduğu gibi taradılar. O kız çocuğunun sesi hayatımda hiçbir zaman kulağımdan gitmeyen bir sestir.' 'Beni kurtarın ey insanoğlu, ey insanlık' diyen ses ve o da orada şehit düştü."

"Soykırımı biz insanlık ayıbıdır"

Türk milletinin insanlık anlayışında soykırım olmadığını anlatan Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, "Soykırıma, şiddetle karşıyız. Bizim tarihimizde, kültürümüzde, medeniyetimizde ve insanlık anlayışımızda kesinlikle soykırım söz konusu değildir. Soykırımı biz insanlık ayıbıdır." diye konuştu.

Kürkçüoğlu, bunu batılı devletlere de anlatmaya çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Günümüzde 26 Şubat 1992'de 613 Azerbaycan Türkü'nün katledilmesine seyirci kalmak mümkün değildir. Buradan bir Türk tarihçisi olarak diyorum ki 26 Şubat 1992'de katliam yapıldı. Dünya Hocalı katliamını bir Müslüman Türk soykırımı kabul etmeli. Elimizde bunun belgeleri var, yapılan katliam var, farklı farklı milletlerin bilim adamlarının eserleri var ve bir sürü kaynak var. Bunun bugün bu şekilde gündeme getirilmesi lazım. Bu 613 şehidimize ben Allah'tan rahmet diliyorum. Biz şehidi çok olan bir milletiz. Ağdam, Şuşa, Laçin ve Kelbecer Ermenistan'ın işgali altındadır. Bu işgal altında olan yerlerden birisi de Hocalı'dır. Hocalı'da 613 sivil katledildi ve bin 500 kaybımız var. Hocalı kasabası haritadan silinmiş durumda."

Muhabir: Hadi Şengül

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.