Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,522.60
BTC/USDT
69,875.00
BIST 100
9,119.13
Dünya

'Hollanda'ya ikiyüzlü tavrı terk etme çağrısında bulunuyorum'

NATOPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Bak, "Hollanda makamlarına, başka ülkelere karşı sopa olarak kullandıkları değerler manzumesine kendilerinin riayet ederek ikiyüzlü ve çifte standartlı yaklaşımlarını terk etmeleri çağrısında bulunuyorum." dedi.

15.03.2017 - Güncelleme : 15.03.2017
'Hollanda'ya ikiyüzlü tavrı terk etme çağrısında bulunuyorum' Fotoğraf: AA/Onur Çoban

TBMM

NATO Parlamenter Asamblesi (PA) Türkiye Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, NATO’da müttefik oldukları Hollanda hükümetinden müttefiklik anlayışına uygun hareket etmesini beklediklerini belirterek, "Hollanda makamlarına, başka ülkelere karşı sopa olarak kullandıkları değerler manzumesine kendilerinin riayet ederek ikiyüzlü ve çifte standartlı yaklaşımlarını terk etmeleri çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullandı.

Bak, yaptığı yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmek üzere 11 Mart'ta Hollanda'ya yapacağı ziyaretin çeşitli engellemeler sonucunda iptal edilmesini kınadı.

Hollanda'yı aynı gün ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yapılan gayri insani muamelenin, hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğinin altını çizen Bak, seçilmiş bir bakana, Türk milletinin iradesinin temsilcisine, bir hanımefendiye böyle bir muamelenin yapılmasının, Türk milletine ve Türk Devleti'ne hakaret olduğunu, evrensel değerlerin de ayaklar altına alınması anlamına geldiğini vurguladı.

Bak, Kaya'ya, Hollanda'daki diplomatik temsilciliklerine ve vatandaşlara yönelik diplomatik ve demokratik değerlerle taban tabana zıt tüm bu muameleleri, NATOPA Türk Grubu Başkanı olarak şiddetle lanetlediğini kaydetti.

Bak, NATO'nun kurucu üyelerinden olan, Türkiye ile 400 yıldan uzun süredir devam eden köklü diplomatik ilişkilere sahip olan Hollanda’nın bu hasmane tutum ve uygulamalarının, 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi'nin açıkça ihlali anlamına geldiğini bildirdi.

Hollanda güvenlik makamlarının, barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk toplumuna insanlık dışı ve aşağılayıcı yöntemler kullanarak orantısız müdahalede bulunduğuna işaret eden Bak, Avrupa Konseyi üyesi olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uyma yükümlülüğü bulunan Hollanda hükümetinin, uluslararası sorumluluklarını ağır şekilde ihlal ettiğini aktardı.

Bu olayları takip eden basın mensuplarının haber alma ve haber yayma hürriyetlerinin, yine orantısız güç kullanılarak engellendiğini anımsatan Bak, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hollanda makamlarının bu tavrı, Hollanda’daki Türk toplumunun demokratik haklarına ve onuruna yönelik bir tacizdir. Hollanda Hükümeti'nin Türk bakanlara, diplomatik temsilcilerimiz ile sivil halka ve basın mensuplarına yönelik bu tutumu Avrupa tarafından vaaz edilen değerler ve demokrasi için büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu vahim olay AB için de önemli bir test niteliği taşımaktadır. AB, Hollanda’nın bu ihlallerine en sert şekilde tepki vermez, gerekli adımları atmaz ise zaten zedelenmiş olan itibarını ve inandırıcılığını büyük ölçüde kaybetmiş olacaktır. Avrupa kıtası, İslamofobi ve Türkofobi hastalıklarının pençesinde inlemektedir. Yıllarca Türkiye’ye insan hakları, hukuk, demokrasi nutukları çekenlerin, aslında bu değerlerden ne kadar uzak olduğunu; Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında kaybedilen on milyonlarca insandan, yaşanan derin acılardan gereken derslerin hala çıkartılmadığını da üzüntüyle müşahede ediyorum. Ümit ederim ki, bu faşizan uygulamaların tüm Avrupa sathında yayılması, yaşanan bu derin acıların tekrarlanmasına zemin hazırlamasın.

Bu münasebetle Hollanda’nın demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu faşizan ve edep dışı tutumu bir kez daha lanetliyorum. NATO’da müttefik olduğumuz Hollanda hükümetinden müttefiklik anlayışına uygun hareket etmesini bekliyor ve Hollanda makamlarına başka ülkelere karşı sopa olarak kullandıkları değerler manzumesine kendilerinin riayet ederek ikiyüzlü ve çifte standartlı yaklaşımlarını terk etmeleri çağrısında bulunuyorum."

Muhabir: Meltem Öztürk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın