Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,534.50
BTC/USDT
69,750.00
BIST 100
9,077.39
Dünya

IKBY Başbakanı Barzani: Peşmerge Kobani'den nasıl döndüyse, PKK da Sincar'dan çekilmeli

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani, "Peşmerge güçleri Kobani'den nasıl döndüyse, onların da (PKK) Sincar'dan o şekilde çekilmesi gerekiyor" dedi.

13.03.2017 - Güncelleme : 13.03.2017
IKBY Başbakanı Barzani: Peşmerge Kobani'den nasıl döndüyse, PKK da Sincar'dan çekilmeli

ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, terör örgütü PKK'nın Musul'un Sincar ilçesinden çıkması gerektiği çağrısını yineleyerek, "Peşmerge güçleri Kobani'den nasıl döndüyse, onların da (PKK) Sincar'dan o şekilde çekilmesi gerekiyor" dedi.

Barzani, IKBY'nin Duhok kentindeki hakim ve savcılarla bir araya geldiği toplantıda, terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığı ve bölgenin ekonomik durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

PKK'nın Sincar'dan çekilmesi gerektiği çağrısını yineleyen Barzani, bu konuda şunları söyledi:

"Bu konudaki tavrımız çok nettir. Suriye'de kardeşlerimizin bize ihtiyacı olduğu zaman, Peşmerge güçlerini oraya gönderip Kobani'nin kurtarılması için kendilerine yardım ettik. Kobani ve köylerinin geri alınmasından sonra, onlar (PYD/PKK) rolümüzün tamamlandığını geri çekilmemizi istediler. Biz de bunu anlayışla karşılayıp, Kobani ve çevre köylerine kalma ısrarında bulunmadık. Aynı tavrı onların da göstermesini bekliyoruz. PKK'nın Sincar'da varlık gösterip, kalmada ısrar etmesi bölgede istikrarsızlığa yol açtığı gibi yeninden inşanın önünü engelliyor."

Amaçlarının kimseyle savaşmak olmadığının altını çizen Barzani, "Peşmerge güçleri Kobani'den nasıl döndüyse, onların da (PKK) Sincar'dan o şekilde çekilmesi gerekiyor. Bunun dışında başka bir şey istemiyoruz. Bizim savaşma gibi bir niyetimiz olmadığı gibi, kimseyle de çatışmak istemiyoruz. Sincar'ın yeniden inşa edilmesi ve halkın evlerine geri dönmesini istiyoruz."dedi.

Türk ve yerel şirketlere ödeme yapılacak

IKBY'nin son üç yıldır Irak merkezi hükümetinin bütçe kesintisi, bölgeye akın eden göç dalgası ve petrol gelirlerinde meydana gelen ciddi kırılmadan dolayı ekonomik kriz içerisinde olduğunu hatırlatan Barzani, 2017 yılında bölgenin mali durumunun iyileşeceği müjdesini verdi.

Barzani, ekonomik krizden dolayı IKBY'de yaklaşık 3 bin 700 projenin durduğunu dile getirerek, Bakanlar Kurulundan çıkarılan yeni kararla şirketlere hak edişlerini ödemeye başlayacaklarını duyurdu. 

Muhabir:  İdris Okuducu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.