Dolar
32.31
Euro
34.87
Altın
2,194.94
ETH/USDT
3,579.00
BTC/USDT
70,600.00
BIST 100
9,018.11
Dünya

IKBY'de muhalefetten Kerkük'te çatışma uyarısı

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi, 25 Eylül referandumunun ertelenmesi talebini yineledi, aksi takdirde Kerkük ile diğer tartışmalı bölgelerde çatışma çıkabileceği uyarısı yaptı.

İdris Okuducu  | 20.09.2017 - Güncelleme : 20.09.2017
IKBY'de muhalefetten Kerkük'te çatışma uyarısı

Arbil

ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel), 25 Eylül referandumunun ertelenmesi talebini yineledi, aksi takdirde Kerkük ile diğer tartışmalı bölgelerde çatışma çıkabileceği uyarısı yaptı.

İki parti tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Referandum, ulusal hedeflere ulaşmak için bir araçtır. Ancak böylesi karmaşık ve geleceğin belirsiz olduğu bir süreçte referandum yapılması sadece (ulusal hedeflere ulaşma) stratejisiyle örtüşmediği gibi, halkımızın bugünü ve geleceğine karşı atılan tehlike bir adımdır." ifadeleri kullanıldı.

Referandumun ısrarla yapılması halinde IKBY'nin karşı karşıya kalabileceği tehlikelere işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Eğer referandum, Kerkük ve tartışmalı bölgelerde düzenlenirse savaş ve gerginlik çıkıp o bölgelerin kaybedilmesi riski söz konusu olabilir. Peşmerge'nin Irak ordusu ve silahlı gruplarla karşı karşıya gelmesi halinde Kürdistan Bölgesi'nin birçok yerinde istikrar bozulur. Halkın durumunu iyileştirmek için atılan bu adım aksine omuzlarındaki yükü artırıp daha çetin bir duruma sokabilir. Referandum meselesinde farklı görüşlerin olmasından dolayı halkımız arasında büyük bir cepheleşme yaşanacak, toplumun birliğinde büyük çatlaklar meydana gelecektir. Daha sonra bu çatlakların kapatılması çok uzun sürecek ve tehlikeli sonuçlar ortaya çıkacaktır."

Uluslararası toplumun ara buluculuk tekliflerinin kabul edilmesi çağrısı yapılan açıklamada referandumun ertelenip daha uygun zemin oluşturulması talep edildi.

Muhabir: İdris Okuducu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın