Dünya

Irak-İran sınırında deprem: 348 kişi öldü

Irak'ın İran sınırı yakınındaki Halepçe'de 7,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İran'da 341 kişi öldü, 6 bine yakın kişi yaralandı. Irak'ta ise 7 kişi yaşamını yitirdi.

12.11.2017 - Güncelleme : 13.11.2017
Irak-İran sınırında deprem: 348 kişi öldü Irak'ta 7,2 büyüklüğünde deprek meydana geldi. Süleymaniye kentinde yaralanan vatandaşlar Süleymaniye Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. AA/Feriq Fereç

ANKARA

Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısında 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

  • AFAD ekibi yardımlarla Süleymaniye'de
  • Türkiye'nin Irak'a yardımları yola çıktı
  • AFAD Başkanı Güllüoğlu: Türkiye'den herhangi bir hasar bilgisi ulaşmadı
  • Irak'taki deprem bölgesine giden arama kurtarma ekibi Habur'a ulaştı
  • Başbakan Yıldırım: Türkiye bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında
  • Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Irak'taki deprem nedeniyle tüm birimlerimiz harekete geçmiş durumda
  •  İran'da hayatını kaybedenlerin sayısı 341'e yükseldi
  •  

    [Video 🎥] #Irak'ta meydana gelen #deprem, #Erbil kentinde de hissedildi https://t.co/VVl140YkIZpic.twitter.com/VPQboUkcGM

    İran'da 341 kişi öldü, 5 bin 953 kişi yaralandı

    İran resmi haber ajansı IRNA'nın bölge yetkililerine dayandırdığı haberine göre, ülkedeki ölü sayısı 341'e, yaralı sayısı ise 5 bin 953'e yükseldi.

    Hükümet kaynakları, İçişleri ve Sağlık bakanlarının depremde zarar gören bölgeye hareket ettiğini duyurdu.

    İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, ekonomiyle ilgili bakanlık heyeti toplantısında yaptığı konuşmada, "Maalesef dün akşamki depremde Kirmanşah'ta yıkılan binaların çoğu (devlet tarafından yapılan) Mehr Evleri'ne ait yapılar." dedi.

    Öte yandan, İran lideri Ali Hamaney depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımlarken, tüm ordu ve hükümet kurumlarına depremden etkilenenlere yardıma koşması talimatı verildiğini açıkladı. 

    İran'da 3 gün yas ilan edildi

    Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

    Irak'ta 7 kişi yaşamını yitirdi, 425 kişi yaralandı

    Irak Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, "Irak'ın çeşitli kentlerinde hissedilen depremde 7 kişi hayatını kaybetti, 425 kişi yaralandı. Özellikle Süleymaniye'de kamu ve özel binalarda büyük hasarlar meydana geldi." ifadeleri kullanıldı. 

    Açıklamada, ilçelerdeki can kaybı ve hasara ilişkin ise Kelar'da 2 kişinin öldüğü 100'ünün yaralandığı, Derbendihan'da 4 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı Halepçe'de de 100 kişinin yaralandığı belirtildi. 

    Süleymaniye merkezinde ise 1 kişinin öldüğü, 50'den fazla kişinin de yaralandığı ifade edilen açıklamada, Hanekin'de 75'ten fazla kişinin yaralandığı bilgisine yer verildi.

    Derbendihan Barajı tehlikede 

    Depremin ardından Süleymaniye'deki Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi. 

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid ise barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi. 

    Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu. 

    Ülke genelinde sela okundu

    Öte yandan, Bağdat, Kerkük ve kuzey illerinde şiddetli şekilde hissedilen depremin ardından ülke genelindeki camilerde sela okundu

    Tarihi köşk de zarar gördü

    Süleymaniye'nin Kelar ilçesinde de deprem nedeniyle tarihi köşk zarar gördü. 

    Tarihi köşkün duvarlanda çatlakların oluştuğu ve bazı camları kırıldığı gözlendi.

    Süleymaniye Valisi Ömer Ahmed Emin de yaptığı yazılı açıklamada, depremden dolayı yarın vilayet sınırları içerisinde mesainin yapılmayacağını belirtti.

    Deprem Türkiye ve Azerbaycan'da da hissedildi

    Deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de hissedildi. 

    Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van ve Muş'ta sarsıntıyı hisseden vatandaşlar evlerinden dışarıya çıktı.

    Ayrıca, Cizre Devlet Hastanesi acil servinin kısa süreliğine tedbir amaçlı boşaltıldığı bildirildi.

    Hakkari'nin Irak sınırına yakın köylerde can ya da mal kaybının olup olmadığı araştırılıyor. 

    Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Sismolojik Hizmet Merkezinden yapılan açıklamada ise depremin İran sınırındaki bölgeler ile Nahçıvan'da hissedildiği belirtildi.

    Diyarbakır'dan 30 kişilik ekip Irak'a gitti 

    Bu arada, Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, bölgeye gönderildi. 

    Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 30 personelinden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na hareket etti. 

    Bölgedeki diğer illerden de yardım ekiplerinin gönderilmeye hazır bekletildiği belirtildi.

    Türk Kızılayı ve AFAD depolarından bölgeye çadır takviyesi

    Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nde görevli ekipler de depremin ardından harekete geçti.

    Muş'un Hasköy ilçesindeki depolardan tırlara yüklenen bin çadır, deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yola çıktı.

    Muş'un Hasköy ilçesindeki Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nin Müdürü Baran Akar, yaptığı açıklamada, deprem bölgesine şu ana kadar 17 tırla bin 320 çadır, 3 bin battaniye ve 200 yatak gönderildiğini söyledi.

    Bölgeye iki personelle deprem haberleşme aracı da yolladıklarını anlatan Akar, şunları kaydetti:

    "Bölgede meydana gelen deprem saatiyle beraber hemen harekete geçerek ve dün akşamdan beri görevli ekiplerimizle malzeme sevk etmeye devam ediyoruz. Bölgeden gelecek olan malzeme ihtiyacına göre, müdürlüğümüz 24 saat esası dahilinde çalışmalarına devam edecektir."

    Sağlık Bakanlığı hazırlıklarını tamamladı

    Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ise Genelkurmay başkanlığından Habur Sınır Kapısı'na gelebilecek hasta ve yaralıların transferi için Skorsky tipi helikopter talebininde bulunulduğu bildirildi.

    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Hakkari, Van, Bitlis, Siirt, Batman, Diyarbakır, Mardin, Muş, Şırnak, Elazığ illerinden en az üçer adet tek sedyeli, birer adet çok sedyeli ambulans hazırlanmıştır. (Toplam 40 ambulans ) Bölgede bulunan bir adet ağır iklim sahra hastanesinin yanına Diyarbakır ve Van illerinden de takviyeler yapılmış olup, hem Habur Sınır Kapısı'na hem de lüzumu halinde sınır ötesine kurulabilecek şekilde hazırlıklar yapılmıştır. Havayolu ile gelebilecek yaralılar için hava ambulans ve helikopter ambulans ekipleri hazır vaziyette tutulmakta olup güzergahları kontrol edilmiştir. Heliport alanları helikopter iniş ve kalkışları için hazır hale getirilmiştir. AFAD ile koordinasyon yapılarak talep edilen 2 tim UMKE (10 kişi) ve bir UMKE aracı, uçakla Bağdat'a göndermek için hazırlanmıştır." 

    Adana'dan da bölgeye 10 tır yardım malzemesi gönderdi.

    Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla Akdeniz Bölge Afet Yönetim Merkezinden 560 çadır, 2 bin yatak, bin battaniye ve bin 100 ısıtıcı, bölgeye ulaştırılmak üzere tırlara yüklendi.

    Tırlar, deprem bölgesine doğru yola çıktı.

    Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, yaptığı açıklamada, depremin hemen ardından Türkiye'nin harekete geçtiğini, bu kapsamda Türk Kızılayının da bölgeye yardım gönderdiğini söyledi.

     Türk Kızılayı Irak'taki deprem bölgesine ilk ulaşan ekip oldu

    Türk Kızılayı, merkez üssü Irak'ın Halepçe ilçesi olan 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgeye ulaşan ilk yardım ekibi oldu.

    Türk Kızılayı, en kısa zamanda depremzedelerin yardımına koşmak için olayın ardından bölgeye harekete ederek, yıkımın en çok meydana geldiği Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesine ulaştı.

    İlçede, deprem sebebiyle onlarca ev hasar görürken, birkaç bina da yıkıldı. Bölgeye ilk ulaşan yardım kuruluşu olan Türk Kızılayına bağlı öncü ekip bölgede incelemelerde bulunarak evleri zarar gören ailelere beraberinde getirdikleri insani yardım malzemelerini dağıttı.

    Nakliye uçağı bölgeye ulaştı

    Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, dünkü depremde zarar gören insanlara yardım etmek maksadıyla bölgeye, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı A400-M nakliye uçağı gönderildi.

    Saat 11.05'te bölgeye intikal eden uçakta, yardım malzemesi, kurtarma araçları ve AFAD/Sağlık Bakanlığı personeli bulunuyor.

    İHH 2 bin kişilik 150 çadır gönderdi

    İHH Kilis Koordinasyon Merkezi Basın Danışmanı Yakup Alaca, yaptığı açıklamada, depremin ardından Türkiye'nin dört bir yanındaki şubelerde hazırlık yapıldığını belirtti.

    Bu kapsamda, Kilis'ten içinde 2 bin kişinin barınabileceği 150 çadır malzemesi hazırladıklarını anlatan Alaca, "Ayrıca 136 kilogram helva, 5 ton pirinç, 5 ton mercimek, bin 303 battaniye, 9 bin 792 balık konserve, bin 500 litre sıvı yağ ve su gönderdik." diye konuştu.

    İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan 50 kişilik ekip, depremin yaşandığı Irak'a gitmek üzere Habur Sınır Kapısına ulaştı.

    Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
    İlgili konular
    Bu haberi paylaşın