Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,544.40
BTC/USDT
70,050.00
BIST 100
9,086.41
Dünya

Iraklı Sünnilerin 'Haşdi Şabi' endişesi

Musul'u kurtarmak için başlatılan operasyonlar sürerken, halk daha önce Sünnilere karşı ciddi insan hakları ihlallerinde bulunan Haşdi Şabi'nin de operasyona katılmasından endişe duyuyor.

21.10.2016 - Güncelleme : 21.10.2016
Iraklı Sünnilerin 'Haşdi Şabi' endişesi

MUSUL - Arif Yusuf

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'u kurtarmak için başlatılan operasyonlar sürerken, halk daha önce Sünnilere karşı ciddi insan hakları ihlallerinde bulunan Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin de operasyona katılmasından endişe duyuyor. 

Haşdi Şabi'nin, Irak ordusu, polisi, Ninova Muhafızları, yerel aşiretler ve Peşmerge'nin katıldığı ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u DEAŞ'tan geri alma operasyonuna katılacağını açıklaması Sünnilerin çoğunlukta olduğu Musul'da, halkı endişelendiriyor.

DEAŞ'ın kenti ele geçirdiği Haziran 2014'ten bu yana büyük acılar çeken Musul halkı, şimdi ise Şii milislerin sivillere yönelik "toplu infaz, kaçırma ve işkence" gibi insan hakları ihlallerinden korkuyor. Halk, Haşdi Şabi'nin operasyona intikam amacıyla katılacağını, bu bölgede yaşayan halkın tasfiye edileceğini düşünüyor.

Milis güce bağlı Asaib Ehlilhak örgütü lideri Kays Hazali'nin bir süre önce yaptığı açıklamada, Musul operasyonunun oradaki Sünnileri kastederek Hazreti Hüseyin'in "düşmanlarından" intikam alma operasyonu olduğunu söylemesi, örgütün "Sünni sivillere" karşı intikam dolu duygular taşıdığını göstermesi şeklinde yorumlandı.

"DEAŞ'tan kaçarken Haşdi Şabi'ye tutulduk"

Musul'un kent merkezine 60 kilometre mesafedeki El-Kayyare nahiyesi sakinlerinden Abdussettar el-Ceburi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Operasyon kapsamında köye güvenlik güçlerine ait Hummer model arabalar geldi. Çoğunda mezhepçi bayraklar vardı. Irak bayrağına çok az rastladık. Iraklı yetkililerin Şii milislerin operasyona katılmadığı yönündeki açıklamaları ve güvencelerine karşı sonradan bunların Haşdi Şabi güçleri olduğunu öğrendik." dedi.

Ceburi, "Onları gördüğümüzde Felluce'ye girdiklerinde bize yaptıkları aklımıza geldi ve korktuk. Felluce'de evlerimizi bastılar. DEAŞ'tan kaçarken Haşdi Şabi'ye tutulduk." ifadelerini kullandı.

Ninova Aşiretleri sözcüsü Mezahim El-Huveyt de "Haşdi Şabi, Musul'a mezhepsel intikam için geldi" diyerek, "Şehirlerini kurtarmak için operasyona Musul'dan katılacak yeterince gönüllü var. Bu gönüllülerin dışlanıp Haşdi Şabi'nin müdahil edilmesi intikam anlamı taşıyor." diye konuştu.

"İran oyunları oynanmasından endişeliyiz"

Musul'da yaşayan Ahmed Said ise "Musul operasyonu başlayınca DEAŞ'tan kurtulacağız diye sevindik. Ama şimdi Haşdi Şabi'den korkuyoruz. Şii milislerin ordu birlikleri arasına sızıp bize zarar vermesinden ve bizim üzerimizden İran oyunları oynanmasından endişeliyiz." diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın