Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,543.30
BTC/USDT
70,093.00
BIST 100
9,138.11
Dünya

'Irak'ta koalisyon güçlerinin asker sayısı azaltılacak'

Irak Başbakanı İbadi, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait asker sayısının Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun sona ermesiyle birlikte azaltılacağını söyledi.

16.03.2017 - Güncelleme : 16.03.2017
'Irak'ta koalisyon güçlerinin asker sayısı azaltılacak'

BAĞDAT

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait asker sayısının Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun sona ermesiyle birlikte azaltılacağını duyurdu.

İbadi, bazı yabancı medya organlarına yaptığı açıklamada, "DEAŞ'ı ortadan kaldırırken bize yardım eden müttefiklerimizin sayılarının da azaltılması gerekliliği ortaya çıktı." dedi.

DEAŞ'ın, 10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinden sonra, dönemin Başbakanı Nuri el-Maliki'nin ABD güçlerini Irak'a geri çağırdığını hatırlatan İbadi, "Mevcut hükümet ise bu terörle mücadeleyi uluslararası seviyeye çıkardı. Bunu (terörle mücadeleyi) genişletip, daha da güçlendirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Aynı zamanda Irak'a yardım etmek isteyen birçok devlete de kapıları açtıklarını ifade eden İbadi, "Ninova (Musul) savaşında özellikle Ninova'nin batısına yapılan operasyonla birlikte askeri güç sayısı artarak zirveye ulaştı. Operasyondan sonra bu sayı azaltılacaktır." diye konuştu.

Irak topraklarında toplam 5 bin askeri bulunan ABD'den, ordu mensupları ve yerel polis güçlerinin daha iyi eğitilmesini isteyen İbadi, şunları söyledi:

"Ordu ve emniyet güçlerimizi güçlendirip, standartlara uygun eğitimlerin verilmesi için müttefiklerimizden yardım bekliyoruz. Enbar, Ninova, Salahaddin ve Bağdat'taki yerel polislerimizin eğitimine başladık. Bu eğitim programını Irak'ın tüm vilayetlerine yayacağız. Buna ordu ve terörle mücadele güçlerini de ekleyeceğiz."

Uluslararası koalisyon güçleriyle ilişkilerin çok başarılı olduğuna dikkati çeken İbadi, "Ortaklığımızın sayesinde DEAŞ ve tüm teröristleri bitirmeliyiz. Bunun için de istihbarat konusunda ortak hareket etmeliyiz. Bizim lojistik desteğe de ihtiyacımız var." dedi.

ABD'ye seyahat yasağı konulan 7 ülkenin arasından Irak'ın çıkarılmasına da değinen İbadi, "Washington'u ziyaret etmeyi bekliyoruz. Irak'ın o listeden çıkarılması için verdiği özel karardan dolayı Başkan'a (Donald Trump) teşekkür edeceğiz." ifadesini kullandı.

Muhabir: İdris Okuducu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın