Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,215.89
ETH/USDT
3,588.20
BTC/USDT
71,319.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

İran'da Aşura etkinlikleri

Başkent Tahran'da Hazreti Hüseyin ve arkadaşlarının Kerbela'da katledilmelerinin bin 378. yılı nedeniyle Aşura törenleri düzenlendi.

Mustafa Melih Ahıshalı  | 01.10.2017 - Güncelleme : 01.10.2017
İran'da Aşura etkinlikleri

Tahran

TAHRAN

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da katledilmelerinin bin 378'inci yılı nedeniyle İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Aşura törenlerine çok sayıda kişi katıldı.

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10'uncu gününde öldürülen Hazreti Hüseyin'in yasını tutmak için İran'ın çeşitli kentlerinde eş zamanlı anma etkinlikleri düzenlendi.

İran'daki ırklardan biri olan Lorlar her yıl olduğu gibi bu sene de Oşşakul Abbas Hüseyniyesi'nde Aşura günü "Çamur sürme" merasimi düzenledi. Lorlar, Hazreti Hüseyin'in acısını hatırlamak için Gil-mali adı verilen törende kendilerini çamurlu suya batırıyor, baştan ayağa çamur süren insanlar, Aşura günü öğle vaktine kadar yas tutuyorlar.

Tahran'daki törenlerin en büyüklerinden biri de kentin güneyindeki Tahran Büyük Pazarı'nın bulunduğu Gelubendek Kavşağı'nda düzenlendi. Tören alanını, "Ya Hüseyin" feryatları ve ağıtlar okuyarak, ellerini göğsüne vurarak gelen İranlılar doldurdu. 

Binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen törende Kerbela hadisesi temsili oyunla canlandırıldı. Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da kıldığı son namaz olarak bilinen öğle namazı burada eda edildi.

İranlıların "Taziye Gösterisi" adı verdikleri oyunda, Hazreti Hüseyin'in sembolik çadırı, onun düşmanlarını temsil eden oyuncular tarafından ateşe verildi.

Merasime katılanlara, gece saatlerinden sabaha kadar dövülerek pişirilen buğday ve et karışımından yapılan güne özel Halim çorbası, süt, kek, çeşitli yiyecek ve içecekler ikram edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın