Dolar
32.38
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,547.30
BTC/USDT
70,378.00
BIST 100
9,089.04
Dünya

İran'ın ev hapsindeki muhalif liderleri

İran'da Kerrubi'nin açlık grevi, ülkede mahkemeye çıkarılmadan 6 yıldır ev hapsinde tutulan muhalif liderlerin durumunu yeniden gündeme getirdi.

Murat Karadağ  | 22.08.2017 - Güncelleme : 22.08.2017
İran'ın ev hapsindeki muhalif liderleri Grafik: AA/Ahmet Burak Özkan

Istanbul

İSTANBUL - MURAT KARADAĞ

İran'da, 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına itiraz için düzenlenen gösterilere destek verdikleri gerekçesiyle 2011 yılında ev hapsine mahkûm edilen reformist hareketin liderleri Mehdi Kerrubi, Mir Hüseyin Musevi ve eşi Zehra Rahneverd'in durumu ülkede tartışılmaya devam ediyor.

Ev hapsindeki muhalif liderlerin durumu, geçen hafta Kerrubi'nin açlık greviyle yeniden gündeme geldi. İran medyasında yer alan haberlerde, Kerrubi'nin, açlık grevini sonlandırmak için öne sürdüğü "emniyet güçlerinin evinden çıkmaları" şartının yerine getirildiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri de gazetecilerin sorusuna, "Muhakkak bu konu çözülmüştür. Bunun dışında bir konu olursa emniyet güçleri tarafından söylenir ve ailesine iletilir." yanıtını verdi.

Ancak, söz konusu haberlerin, İran Yargı Erki Sözcüsü Gulamhüseyin Muhsini Ejei tarafından yalanlanması, ülkede ev hapsindeki muhalif liderlerin durumuyla ilgili tartışmaların yeniden alevlenmesine yol açtı.

Eski cumhurbaşkanlarından Muhammed Hatemi, önceki gün İran Lideri Ali Hamaney'e yönelik çağrısında, ev hapsindeki muhalif liderlerin durumunun çözümü için adım atılması talebinde bulundu. Meclis Başkan Vekili Ali Mutahhari de İran Yargı Erki Sözcüsü Ejei'ye hitaben kaleme aldığı mektupta, Kerrubi, Musevi ve eşi Rahneverd'e uygulanan "yanlış" ev hapsi uygulamasının sonlandırılmasını istedi.

Kalp rahatsızlığı nedeniyle bir süredir hastanede tedavi gören Kerrubi'nin sonuçsuz kalan açlık grevinin ardından "hapis hayatı" yaşadığı evine döndüğünde ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.

Tartışmalı 2009 seçimleri

İran'da 2009 yılındaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini Mahmud Ahmedinejad'ın yüzde 60'ın üzerinde oyla kazandığının ilan edilmesi üzerine, seçime hile karıştığını öne süren reformcular sonuçlara itiraz ederek protestolarda bulunmuştu. Ülke çapına yayılan protestolara, devletin sert müdahalesi birçok kişinin ölümüne ya da yaralanmasına yol açarken, yüzlerce kişi de tutuklandı.

Seçimlerin ardından başlayan sokak gösterilerinden sorumlu olduğu iddia edilen Ahmedinejad'ın rakipleri Kerrubi ve Musevi'nin yanı sıra Musevi'nin eşi Rahneverd eş zamanlı olarak 18 Şubat 2011'den itibaren mahkemeye çıkarılmadan ev hapsine alındı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.