Dolar
32.33
Euro
35.18
Altın
2,156.06
ETH/USDT
3,351.20
BTC/USDT
64,797.00
BIST 100
8,718.11
Dünya

İspanyol jandarması Katalonya'da operasyon başlattı

İspanya'da jandarmanın Katalonya'daki bağımsızlık referandumu girişimine karşı başlattığı operasyonda, Katalonya özerk yönetim hükümetine bağlı resmi kurumlara baskın yapıldı, 17 kişi gözaltına alındı.

Şenhan Bolelli  | 20.09.2017 - Güncelleme : 20.09.2017
İspanyol jandarması Katalonya'da operasyon başlattı

Madrid

MADRİD

İspanya'da yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapma girişiminde bulunan Katalonya özerk yönetimi hükümetinin resmi kurumlarına yönelik operasyon başlatıldı.

İspanyol haber ajansları, savcılık talimatıyla düzenlenen operasyonda jandarma ekiplerinin, Katalonya özerk yönetimi hükümetine bağlı ekonomik işler, çalışma ve sosyal güvenlik, mali işler ve dışişleri gibi 41 kurumun binalarına girerek arama yaptığını duyurdu.

Güvenlik güçleri, Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisinin merkez binasına da baskın düzenledi. Katalonya'daki azınlık hükümetine dışarıdan destek veren, sistem karşıtı ve ayrılıkçı görüşlü CUP'un binasında bir süre arama yapan güvenlik güçleri, içerisinde dokümanların bulunduğu kutularla binadan ayrıldı.

17 kişiye gözaltı

Operasyonda gözaltına alınanların sayısının 17 olduğu belirtiliyor. İspanya ulusal polisi de jandarmanın başlattığı operasyonlara destek veriyor.

Operasyonun Katalonya Özerk Yönetim Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras tarafından bağımsızlık referandumunu organize etmekle görevlendirilen ekibi hedef aldığını ileri süren bazı basın organları, gözaltına alınanlar arasında Katalonya Ekonomi Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Maria Jove, Maliye Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Lluis Salvado, Katalonya Siber Güvenlik, Telekomünikasyon Teknolojileri ve Haberleşme Merkezi yöneticilerinden Josue Sallent Rivas ile David Franco Martos ve Sosyal Eğitim Merkezleri Genel Konseyi Başkanı Xavier Puig Farre gibi isimlerin olduğunu vurguladı.

Jandarma ve polisin ortaklaşa yürüttüğü operasyonda, referandumla bağlantılı 6 ila 9 milyon arasında dokümana el konulduğu iddia edildi.

İspanya İçişleri Bakanlığı, operasyonda görevlendirilmiş polis ve jandarmada izinlerin 20 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında iptal edildiğini açıkladı.

Ayrılıkçı iki yasa iptal edildi

Öte yandan İspanya Anayasa Mahkemesi, 6-7 Eylül'de Katalonya özerk yönetimi parlamentosunda kabul edilen ayrılıkçı iki yasanın tamamen iptali yönünde karar aldı.

Anayasa Mahkemesi üyeleri, 6-7 Eylül'de Katalonya yerel parlamentosunda çıkarılan, "Referandum Yasası" ve "Cumhuriyetin Kuruluşu ve Hukuki Geçiş" yasalarının "anayasaya aykırı ve tamamen geçersiz" olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Başbakan Rajoy: Devlet elbette tepki verecektir

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada, Katalonya yönetimini 1 Ekim'de bağımsızlık referandumunun yapılmaması gerektiği konusunda daha önce uyardıklarını söyledi. 

Dünyada bu tür bir girişimi kabul edebilecek hiçbir demokratik devlet bulunmadığını belirten Rajoy, şunları kaydetti:

"Referandumun yapılamayacağını biliyorlardı çünkü bu sadece İspanyolların karar verme hakkı olduğu ulusal egemenliği tasfiye etmek olur. İspanya'da yasalar uygulanmazsa bu adaletsizlik olur ve buna hiçbir şekilde izin veremeyiz. İspanyol devleti, yasaların çiğnenmesine, anayasaya ve Katalonya özerklik statüsüne karşı çıkılmasına elbette tepki verecektir." 

Rajoy, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont'a "bağımsızlık girişimlerinden geri adım atıp yasaları uygulaması" çağrısında bulundu.

Puigdemont'tan acil toplantı çağrısı

Bu arada Katalonya özerk yönetim hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, kabinesini acil toplantıya çağırdı.

Puigdemont, Katalonya yerel hükümeti üyeleriyle toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada da "İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı, Katalonya'nın özerkliğini durdurdu. Tüm yasalar bir kenara bırakıldı. Koordineli bir saldırının kurbanlarıyız. İspanyol devleti, demokratik bir utanç haline geldi. Gözaltına alınan tüm kamu görevlilerine destek veriyoruz." ifadelerini kullandı. 

Bağımsızlık referandumunu 1 Ekim'de yapacaklarını ve geri adım atmayacaklarını savunan Puigdemont, "1 Ekim'de oy kağıtlarımızla İspanyol devletine cevabımızı vereceğiz. 1 Ekim'e kadar da sakin ve kararlılıkla hareket edeceğiz. Katalonya'da yaşananlar, hiçbir Avrupa Birliği üyesinde görülmüyor." şeklinde konuştu.

Puigdemont, jandarmanın operasyonunu protesto eden göstericilere "barışçıl olmaları ve demokrasiyi savunmaları" çağrısında bulundu.

Milletvekilleri meclis oturumunu terk etti

Bağımsızlık yanlısı Katalonya Cumhuriyetçi Solu Partisi (ERC) milletvekilleri, İspanya meclisinde muhalefet partilerinin hükümete karşı sorularını yönelttiği genel kurul oturumunu terk etti. 

ERC'nin Meclis Sözcüsü Gabriel Rufian, "İspanyol hükümeti, kirli ellerini Katalan kurumlarının üzerinden çeksin." ifadelerini kullandı. 

ERC'nin aynı zamanda Katalonya Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı olan lideri Oriol Junqueras da Katalan televizyonu TV 3'e verdiği demeçte, "Batı demokrasisinde asla böyle bir şey olmaz. Tüm dünyanın buna karşı olması lazım. Yargıdan bir talimat gelmeksizin yolda tutuklananlar var." ifadelerini kullandı.

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla operasyonu protesto etmek için Katalonya özerk yönetimine bağlı Maliye Bakanlığı binası önünde toplanan göstericiler, "Geçemeyecekler", "Bağımsızlık" ve "Dışarı" sloganları attı.

İspanyol jandarması, 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu girişimini durdurmak için son günlerde operasyonlarını yoğunlaştırmış ve bazı şirketlere yaptığı baskınlarda referandumla bağlantılı 1,5 milyondan fazla doküman ve propaganda malzemesine el koymuştu.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.