Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,211.47
ETH/USDT
3,591.00
BTC/USDT
70,769.00
BIST 100
8,995.35
Dünya

'İsrail’in El-Halil'deki yeni konut planı barışa zarar veriyor'

ABD Dışişleri Sözcüsü Toner, İsrail’in El-Halil şehrinde yeni konutlar inşa etme planına dair, "Her türlü yerleşim alanı aktivitesine güçlü şekilde karşı çıkıyoruz, bu barışa zarar veriyor." dedi.

24.08.2016 - Güncelleme : 24.08.2016
'İsrail’in El-Halil'deki yeni konut planı barışa zarar veriyor'

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’a, günlük basın brifingi sırasında İsrail’in El-Halil şehrinde yeni konutlar inşa etme planına dair haberler soruldu.

İsrail’in El-Halil’deki askeri kamp alanında yeni evler yapmayı planladıklarına dair haberleri gördüklerini belirten Toner, şunları söyledi:

"Eğer haberler doğruysa, bu şehirdeki sivil İsrailli yerleşimcileri artırmaya yönelik bir çaba olarak görülüyor. En azından kısmen Filistinlilerin sahip olduğu bir alanda yerleşim yerini genişletmeye dönük son derece kaygı verici bir adımı gösteriyor. Her türlü yerleşim alanı aktivitesine güçlü şekilde karşı çıkıyoruz, bu barışa zarar veriyor. Bu tür adımların İsrail’in daha önce ifade ettiği iki devletli çözümü başarmaya dair istekliliğiyle örtüşmediğini defalarca söyledik."

Toner, İsrailli yetkililerin ayrıca El-Halil tepelerinde Filistinlilere ait 7 evin yıkılması talimatı verdiğinin de hatırlatılması üzerine, "İsrailli otoriteler tarafından sadece El-Halil tepelerinde değil Batı Şeria ve Doğu Kudüs boyunca yerleşim alanlarının yıkılması oranın büyümesinden endişe duyuyoruz. İsrailli yetkililere bu konudaki endişelerimizi iletiyoruz." dedi.

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberinde, İsrail hükümetinin, El-Halil kentinin merkezinde bulunan yerleşim biriminde yeni konutlar inşa etmeyi planladığı belirtilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail ve Filistin’e seyahat uyarısı

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarının İsrail, Batı Şeria ve Gazze’ye seyahatleri konusunda daha önce yayımladığı uyarıyı yineledi.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Amerikan vatandaşlarının Gazze’ye gitmemeleri, Gazze’de olanlarının ise geçiş noktaları açıkken bir an önce oradan ayrılmaları uyarısı yapıldı.

İsrail ve Batı Şeria’da güvenlik durumunun karmaşık olmayı sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, ABD vatandaşlarının seyahatleri sırasında dikkatli olmaları istendi.

Açıklamada, son uyarının 15 Aralık 2015’te yapılanın yerine geçeceği kaydedildi.

Muhabir: Erkan Avcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın