Dolar
32.35
Euro
34.89
Altın
2,220.20
ETH/USDT
3,555.10
BTC/USDT
70,467.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

İsveç'ten Danimarka'ya sığınmacı tepkisi

İsveç Adalet ve Göçmen Bakanı Johansson, Danimarka'nın sığınmacı kabulünü askıya alma kararına tepki göstererek, "Bu kararı çok hatalı buluyorum. Bir an önce bu karardan dönmeleri lazım." dedi.

16.09.2016 - Güncelleme : 16.09.2016
İsveç'ten Danimarka'ya sığınmacı tepkisi

STOCKHOLM

İsveç Adalet ve Göçmen Bakanı Morgon Johansson, Danimarka'nın sığınmacı kabulünü askıya alma kararına tepki göstererek, "Bu kararı çok hatalı buluyorum. Bir an önce bu karardan dönmeleri lazım." ifadelerini kullandı.

Johansson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Danimarka'nın Birleşmiş Milletler (BM) kotasından her yıl kabul ettiği 500 sığınmacı alımını süresiz askıya almasını eleştirdi. Johansson, şu değerlendirmede bulundu:

''Danimarka'nın bu davranışını çok hatalı buluyorum. Bütün ülkelerin kota anlaşması gereği üstüne düşen görevleri ivedilikle yerine getirmesi lazım. Biz BM kotasından yılda bin 900 sığınmacı alıyoruz. Bu sığınmacıların her türlü ihtiyaçları anında gideriliyor. Bu pazartesi New York'ta sığınmacıların sorunlarının ele alındığı bir toplantı var. Orada bu sorunlar da ele alınacak ve Danimarka'nın kararının yanlış olduğu tartışılacak. Umarım Danimarka bu hatasından geri döner."

Geçen sene başlattıkları sınır kontrollerini kasım ayına kadar uzattıklarını ifade eden Johansson, 'Sınır kontrollerine başladıktan sonra sığınmacı akınında büyük düşüş yaşandı. Geçen seneki kaosu yaşamamak için 11 Kasım'a kadar sınır kontrollerini uzattık. 11 Kasım'dan sonra duruma bakıp yeniden ona göre kontrolleri devam mı ettireceğiz, yoksa kaldıracak mıyız, ona göre karar vereceğiz.'' diye konuştu.

Macaristan-İsveç arasında "Dublin Anlaşması" krizi

Johansson, Macaristan'a iltica ettikten sonra İsveç'e gelen bin sığınmacının Dublin Anlaşması gereği tekrar Macaristan'a gönderilmesi gerektiğini savunarak, bunun gerçekleşmediğini dile getirdi.

Macaristan'ı Dublin Sözleşmesi'ne uymaya davet eden Johansson, ''Geçen hafta Macaristan'ın İsveç Büyükelçisi ile konu hakkında bir görüşme yaptık. Macaristan'ın sorumluluğunu üstlenmemesi halinde konuyu Avrupa Komisyonu'na götüreceğimizi kendisine ilettik." ifadelerini kullandı.

"Darbe girişimi Türk halkının sokaklara çıkmasıya başarısızlığa uğradı"

Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan FETÖ'nün darbe girişimi ile ilgili de açıklamada bulunan Johansson, "Demokrasi her zaman Avrupa Birliği'nin (AB) çıtasını yükseltmeye çalıştığı bir sistem. Bütün ülkeler için de geçerli. Darbe girişimi Türkiye'de halkın sokaklara çıkmasıyla başarısızlığa uğradı. Bu çok sevindirici bir durum. Avrupa Birliği'nde Türkiye ile birçok konuda yaptığı anlaşmalar ve iş birliğine baktığımız zamanda darbe girişimin akamete uğratılması sevindirici bir durum. Türkiye'nin de bütün halk nezdinde demokrasisini daha ileri taşıyarak önündeki sorunları da aşması lazım." sözlerine yer verdi.

Muhabir: Atila Altuntaş 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.