Dünya

Jungle sığınmacı kampından 4 bin kişi tahliye edildi

Fransa'nın Manş denizi kıyısındaki Calais kentinde yer alan Jungle sığınmacı kampının tahliyesinde ikinci gün sonunda toplam 4 bin 14 kişi kamptan ayrıldı.

25.10.2016 - Güncelleme : 26.10.2016
Jungle sığınmacı kampından 4 bin kişi tahliye edildi

CALAİS/JUNGLE

Fransa'nın Calais kentinde yer alan Jungle sığınmacı kampının tahliyesinde ikinci gün gergin geçti.

Ülkenin Manş denizi kıyısında bulunan ve genellikle İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacıların kaldığı Jungle sığınmacı kampının tahliyesinde ikinci gün sonunda toplam 4 bin 14 kişi kamptan ayrıldı.

Düne göre daha gergin geçen tahliyede sığınmacılar, geçici sığınma merkezine girebilmek için metrelerce uzayan kuyruklarda saatlerce beklemek zorunda kaldı. Kuyruklarda zaman zaman kavga çıkarken polis durumu güçlükle kontrol altına aldı.

Özellikle 18 yaş altı ebeveynsiz çocukların çok olduğu gözlenirken, hem Fransa'dan hem İngiltere'den İçişleri Bakanlığı yetkililerinin geçici sığınmacı merkezinde çocukları teker teker mülakata aldığı öğrenildi.

Mülakatta çocuklara yaşları, İngilizce ve Fransızca seviyeleri, İngiltere'de akrabaları olup olmadığına ilişkin sorular sorulduğu kaydedildi.

Toplamda 4 bin 14 kişi kamptan ayrıldı

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre ise dünden bu yana Jungle'dan toplam 4 bin 14 kişinin ayrıldığı duyuruldu.

Bugünkü tahliyede 372 18 yaş altı çocuk ile bin 264 yetişkinin kamptan ayrılarak Fransa çapındaki sığınmacı merkezlerine yerleştirildiği belirtildi.

Öte yandan aileleri İngiltere'de bulunan 217 18 yaş altı çocuğun da 17 Ekim'den itibaren İngiltere'ye gönderildiği kaydedildi.

Bölgede bulunan Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart tahliyeye ilişkin, "Bugün hem 18 yaş altı çocukların fazla olması hem de farklı ülkelerden sığınmacıların yan yana beklemesinden dolayı gerilim yüksekti ancak asıl gerilim, eğer sığınmacılar yarına kadar kampı boşaltmazsa yükselecek ancak devletin bu işi Jungle'da durum bu hale gelmeden önce önlem alması ve insanları bu çöplük ve rezalette mahkum etmemesi gerekirdi" ifadesini kullandı.

850 gazeteci, bin 250 polis ve jandarma 

Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 850 basın mensubunun takip ettiği tahliyede yüzlerce medya kuruluşu aynı anda canlı yayın yapıyor. Yalnızca akredite gazetecilerin izleyebildiği tahliye için bin 250 polis ve jandarma görevde bulunuyor. Tahliyenin bir hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Muhabir: Fatma Esma Arslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın