Dünya

Jungle'da tahliye işlemleri başlıyor

Fransa'nın Calais kentinde bulunan Jungle sığınmacı kampı tahliye edilmeye başlanıyor.

23.10.2016 - Güncelleme : 24.10.2016
Jungle'da tahliye işlemleri başlıyor Fotoğraf: AA/ Clarie Thomas

CALAİS/JUNGLE

Fransa'nın Calais kentindeki sığınmacı kampı Jungle'nın tahliyesinde sona gelindi.

İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacıların geçiş güzergahı olan ve yaklaşık 7-8 bin sığınmacının kaldığı Jungle boşaltılmaya başlanıyor.

Fransa ve İngiliz hükümetlerinin ortak düzenleyeceği operasyona ilişkin Pas-de-Calais Valisi Fabienne Buccio, tahliyenin detaylarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Buccio, tahliyenin sabah Fransa saati ile 08.00 itibarıyla başlayacağını ve tahliyenin detaylarının bugün sığınmacılarla paylaşıldığını aktardı.

Vali Buccio: Benim için kişisel olarak da zor bir gün

Gün içerisinde kamptaki sığınmacılardan oluşan gruplarla görüştüğünü aktaran Buccio, sığınmacıları temsil eden bu grupların Valiliğin mesajını iletme konusunda kendilerine yardımcı olduğunu dile getirdi.

Buccio, "Bugün benim için kişisel olarak da zor bir gün. Hem insan onuruna hem de Fransa'ya yakışır bir tahliye olacak. Tüm sığınmacılar bugün yapılan toplantıyla bilgilendirildi" ifadesini kullandı.

Sığınmacıların, kampı sabah saatlerinde terk ederek kamp yakınında kurulan karşılama merkezine geleceğini ifade eden Buccio, merkezin kamptakileri ağırlayacak donanımda olduğunu kaydetti.

Merkezde gruplara ayrılacak sığınmacılar birkaç hafta içerisinde ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan sığınmacı merkezlerine gönderilecek.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre-Henry Brandet de tahliyede herhangi bir karışıklığa geçit vermemek için hem bakanlık hem valilik olarak ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Brandet "Çok sayıda polis ve güvenlik gücünün görev yapması kampın ve kamptakilerin güvenliği için. Tahliyenin polis gücüyle yapılacağı algısı doğru değil. Tahliyeyi provoke etmeye çalışan kişi ve gruplar içeri sokulmayacak. Dileriz her şey umduğumuz gibi geçer" ifadesini kullandı.

Operasyonun 4-5 gün sürmesi bekleniyor

Sığınmacıları bilgilendirmek için Jungle'a gelen Fransa Göçmenlik Ofisi (OFII) Genel Direktörü Didier Lechi de operasyonun 4-5 gün sürmesinin beklendiğini belirtti.

Paris'in içinde bulunduğu Ile de France ve Korsika dışında sığınmacıların Fransa'nın tüm bölgelerine dağıtılacağını anlatan Lechi, şöyle konuştu:

"Ile de France'da zaten yeteri kadar sığınmacı var. Korsika için de uçağa binmek gerektiği için bu 2 bölge dışında sığınmacıları Fransa'nın çeşitli bölgelerine göndereceğiz. Onlara 2 bölge seçeneği sunacağız, ikisinden birini seçecekler. İngiltere'de ailesi olanlar, İngiliz hükümetinin de onayıyla aile birleşmesi talebinde bulunabilecekler. Bir kısmı hala Fransa'ya sığınma başvurusu yapıp yapmayacağına karar vermiş değil. Onlar da geçici karşılama merkezinde birkaç hafta kalabilecek"

Bin 250 polis ve jandarma görev yapacak

Yaşları genelde 15 ile 35 arasında değişen kamp sakinleri, Jungle yıkılsa bile çok kısa zamanda başka bir Jungle'ın kendiliğinden oluşacağı görüşünde ancak Fransız yetkililer, kampı tamamen bitirmekte ve bir daha benzer bir kampın oluşmasına izin verilmeyeceği konusunda oldukça kararlı.

Zira pazartesi günü yapılacak tahliyenin yöntemi de Fransa'nın artık Jungle dosyasını sonsuza kadar kapatmak istediğini gösteriyor. Kampın bir kısmı şubat ayında tahliye edilmiş ancak polis çadırlarını terk etmek istemeyen sığınmacılara sert müdahale etmiş, tahliye bir hafta sürmüştü.

Tahliyenin daha kolay geçmesi için Jungle'daki 72 dükkan ve lokanta geçtiğimiz günlerde kapatılmıştı.

Operasyonda bin 250 polis ve jandarma görev yapacak. 5 gün sürmesi beklenen işlem için ilk gün 60, ikinci gün 45 otobüs sığınmacıların tahliyesi için hazır bulundurulacak.

Devletin bu soruna çok daha önce çözüm bulması gerekliydi

Fransa'nın Calais kentindeki Jungle sığınmacı kampının tahliyesine saatler kala, Calais halkı kararda geç kalındığını söyledi.

Pas-de-Calais Valiliği tarafından sabah Fransa saatiyle 08.00'de tahliyesine başlanacak kampla ilgili AA muhabiri Calais halkının görüşlerini sordu.

Calais nüfusunun bir kısmı kampın oluşmasında hükümeti suçlarken bir kısmı ise sığınmacıların aşırıcı grupların hedefinde olduğunu kabul etti.

AA muhabirine konuşan 65 yaşındaki emekli öğretmen Jean-Marie, sığınmacıların sayılarının artmasıyla şehirde çok dolaşmaya başladığını bunun da zaman zaman rahatsız edici olduğunu söyledi. Jean-Marie, tahliye kararının oldukça geç olduğunu dile getirerek "Sığınmacılardan rahatsız değilim diyemem ama burada halk olarak yapacağımız hiç birşey yok. Devletin bu soruna çok daha önce çözüm bulması gerekliydi." ifadelerini kullandı.

"Sığınmacılar sehirdeki bazı aşırı grupların hedefi oluyordu"

Calais Belediyesi'nde memur olan François ise devletin belli bir süre sığınmacıları görmezden geldiğini ancak Jungle'daki insani krizin boyutunun artmasıyla adım atıldığını dile getirdi.

Jungle'daki sığınmacıların Calais şehir merkezinde açık hedef olduğunu söyleyen François, "Keşke bu bu tahliye kararı daha önce alınmış olsaydı. Sığınmacılar, sehirdeki bazı aşırı grupların ve aşırı sağın daima hedefi oluyordu, birçoğunun dövüldüğünü, soyulduğunu ve tehdit edildiğini biliyoruz." yorumunda bulundu.

Calais halkının büyük bir kısmı tahliye kararından duyduğu memnuniyeti belirtirken, yeni kaçak sığınmacı kamplarının oluşmaması için devlete büyük iş düştüğünün altını çizdi.

Sığınmacı merkezlerinde ırkçılık tehlikesi

Öte yandan aşırı sağın kalesi olarak bilinen Calais'de ırkçı grupların hedefi olan sığınmacıları gidecekleri merkezlerde de benzer tehlikeler bekliyor.

Özellikle muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi’nin yönetimde bulunduğu bölgelerde, sığınmacıların gelmemesi için kampanya başlatılırken Elabe Araştırma Kuruluşu'nun düzenlediği ankete göre Fransızların yüzde 56'sı sığınmacıların kendi şehirlerinde ağırlanmasına olumsuz bakıyor. 

Yabancı karşıtı tutum belli bölgelerde ise kabul merkezlerine kimliği belirlenemeyen gruplar tarafından yapılan saldırılara dönüştü. Paris'in Forges-les-Bains adlı banliyösünde sığınmacıları ağırlaması beklenen kabul merkezi kundaklanırken, ülkenin batısındaki Saint-Brevin ve güneydoğusundaki Saint-Hilaire-du-Rosier kentlerinde ise sığınmacı merkezleri ateşe verildi. 

Yaklaşık 170 sığınmacı kabul etmesi beklenen güneydeki Beziers kentinin aşırı sağcı tutumuyla bilinen Belediye Başkanı Robert Menard ise şehrin pek çok yerine astırdığı afişlerle hükümetin planını eleştirdi.

Duvarlar, tel örgüler

Nüfusunun büyük bir kısmını Afgan, Sudan, Eritre ve Etiyopya'dan gelen sığınmacıların oluşturduğu Jungle, birçoğu için geçiş noktası özelliği taşıyor. Calais limanına yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan kampın sakinleri, hava kararınca otoyola çıkarak İngiltere yönüne devam eden tır ve kamyonlara binmeyi hedefliyor.

Yılbaşından bu yana Jungle'da hayatını kaybeden sığınmacı sayısının 13 olduğu biliniyor. Sığınmacılar, hava kararınca, Fransa'dan İngiltere'ye giden tır ve kamyonlara tırmanmaya çalışıyor.

Sığınmacıların ana yola çıkmasının önüne geçmek için geçtiğimiz aylarda İngiltere ve Fransa kampın etrafına bir duvar inşaa etme kararı almış ve temel atma çalışmalarına başlamıştı.

Göçmenlerin araçlara kaçak binmelerinin önüne geçmeyi hedefleyen duvar inşasının tüm masrafları İngiltere tarafından karşılanacak. 2,7 milyon avroya mal olacak duvar, göçmenlerin yaşadığı kampın yanında bulunuyor. Liman girişinden itibaren otoyolu sağlı sollu örülecek duvar ile daha önce çekilen tel örgüler de güçlendirilecek. 

Birçok giriş noktası ile otoyola erişimin sağlanacağı duvar boyunca ışıklandırma bulunacak ve 24 saat kameralarla yola giriş ve çıkışlar gözetlenecek.

Muhabir: Fatma Esma Arslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.