Dolar
32.32
Euro
34.89
Altın
2,214.47
ETH/USDT
3,602.80
BTC/USDT
71,458.00
BIST 100
9,048.67
Dünya

Türkiye ile Mali arasında 3. Dönem KEK protokolü imzalandı

Kalkınma Bakan Elvan, "İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ekonomik ortaklık temelinde yürütülmesi gerektiğine inanıyorum." dedi.

19.01.2018 - Güncelleme : 19.01.2018
Türkiye ile Mali arasında 3. Dönem KEK protokolü imzalandı

Bamako

BAMAKO

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ile Mali arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ekonomik ortaklık temelinde yürütülmesi gerektiğini belirterek, "Bu doğrultuda, Mali'nin de üyesi olduğu Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği ile müzakerelerin bir an önce başlaması önemlidir." dedi.

Resmi temasları kapsamında Mali'de bulunan Elvan, ülkenin Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Tieman Hubert Coulibaly ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 3. Dönem toplantısının protokol imza töreni yapıldı.

Elvan, törendeki konuşmasında Mali'de ağırlanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mali ile ticari ve ekonomik ilişkilerin daha yüksek seviyelere taşınmasının Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirten Elvan, "Barış ve istikrar temelleri üzerine inşa edilecek ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin de sağlam ve uzun ömürlü olacağından hiç şüphem yoktur. Türkiye sahip olduğu imkan ve kabiliyetleri kullanarak Mali ile dostluk ve karşılıklı fayda ilkesi çerçevesinde her türlü iş birliği fırsatını değerlendirmekte kararlıdır." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 2017'de önemli bir ekonomik performans gösterdiğini dile getiren Elvan, bu performansın 2018'de de devam edeceğini ve 2018'in reformların ön planda tutulacağı bir yıl olacağını söyledi.

2003 yılında Afrika ülkeleri ile ticaretin geliştirilmesine yönelik bir strateji oluşturulduğunu anlatan Elvan, o zamandan bu yana Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 5,4 milyar dolardan 2016 itibariyle 18 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Türkiye'nin Mali'ye özel önem verdiğini vurgulayan Elvan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde gözle görülür artış kaydedildiğini söyledi.

Elvan, Türkiye'nin Afrika stratejisini uygulamaya başladığı 2003 yılında iki ülke arasında 5 milyon dolar olan ticaret hacminin 2016 yılında 73,8 milyon dolara yükseldiğini dile getirdi.

"Amacımız ticarette dengeyi sağlamak"

Taraflar arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ulaştığı seviyenin her iki ülkenin ticari potansiyellerini yansıtmadığına işaret eden Elvan, "Amacımız Mali’ye sadece ihracat yapmak değil. Aynı zamanda Mali’den ithalat yapmak ve Türk firmalarıyla Malili firmalarının iş birliği yapma imkanlarını daha da geliştirmektir. Hedefimiz, ticaretimizde karşılıklı fayda temeline dayanan bir dengeyi sağlamaktır." dedi.

Karşılıklı yatırımlara gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulayan Elvan, Türk firmalarının Mali’de yatırım yapmalarını desteklediklerini belirtti.

Taraflar arasında imzalanan protokolün ticari ve ekonomik ilişkilerin gündemindeki tüm konuları kapsadığını belirten Elvan, her iki ülke heyetlerinin yakın zamanda teknik konular üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

İmzalanan protokolle gelecek dönemde gerçekleştirilecek iş birliği için bir eylem planı ortaya konulduğuna dikkati çeken Elvan, "Heyetlerimiz iş birliği yapılabilecek sektörleri de tespit ederek ticaret ve yatırımların yanı sıra müteahhitlik, enerji, KOBİ’ler, standardizasyon, tarım ve hayvancılık, balıkçılık, ormancılık, su, çevre ve şehircilik, turizm, sağlık ve eğitim alanlarındaki iş birliği olanaklarını da ele almış durumdalar." diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ekonomik ortaklık temelinde yürütülmesi gerektiğine inandığını dile getiren Elvan, "Bu doğrultuda, Mali’nin de üyesi olduğu Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği ile bölgesel bazda ticari ve ekonomik ortaklık anlaşması akdedilmesini teminen müzakerelerin bir an önce başlaması önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Elvan, yatırımların karşılıklı teşviki ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının da imzalanması gerektiğini kaydetti.

Coulibaly'in konuşması

Ev sahibi Bakan Tieman Hubert Coulibaly de Elvan ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi.

Gösterdiği ekonomik performans nedeniyle Bakan Elvan nezdinde Türkiye’yi tebrik eden Coulibaly, "Türkiye’nin, dünyanın çalkantıdan geçtiği bir dönemde terörle bu denli mücadele etmesini takdirler karşılıyorum." ifadesini kullandı.

Teröre rağmen Mali’nin de önemli bir ekonomik performans gösterdiğini belirten Coulibaly, özellikle tarım alanında hükümetin aktardığı kaynağın meyvesinin alındığını bildirdi.

Mali'nin ekonomik politikalarının her zaman için açık politikalar olduğuna işaret eden Coulibaly, "Yatırımların karşılıklı korunması ve çifte vergilendirme anlaşmalarının bir an önce imzalanmasını arzu ediyorum." dedi. 

Muhabir: Erdal Çelikel

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.