Dünya

Kanada’da Müslümanlara karşı nefret suçları arttı

Kanada’da Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarında yüzde 60 oranında artış olduğu açıklandı.

18.06.2017 - Güncelleme : 18.06.2017
Kanada’da Müslümanlara karşı nefret suçları arttı

OTTAWA

Kanada’da Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarında yüzde 60 oranında artış olduğu açıklandı.

Kanada resmi istatistik kurumu StatsCan’ın açıkladığı 'polise bildirilen nefret suçları' başlıklı son verilere göre, 2015 yılında Müslümanların karşı karşıya kaldığı nefret suçu saldırıları, bir önceki yıla oranla yüzde 60 oranında arttı.

Kurumun raporuna göre, 2014 yılında polis kayıtlarına geçen söz konusu 99 vakaya karşın, 2015 yılında 159 nefret suçu saldırısı yaşandı.

Rapora göre, aynı dönemde Yahudi inancındakilere karşı da 213 nefret suçu işlendi. Bu rakamın 2014 yılında 178 olduğu bildirilen raporda, dini kaynaklı nefret suçlarında Hristiyan inancında olanların da saldırıya maruz kaldığı belirtildi. Bu kategoride ise 2014 yılında 35 olan Katolik Hristiyanlara karşı gerçekleşen nefret suçu saldırısı, 2015 yılında 55’e yükseldi.

Rapor sonrası bir açıklama yapan Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Ralph Goodale, hükümetin ırkçılıkla mücadele etmek ve etnik ya da dini cemaatlerin risk altındaki alt yapısını korumak için çalıştıklarını söyledi. 

Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi Başkan Yardımcısı Halid Elgazzar da 2015 yılını Müslüman Kanadalılar için "zor bir yıl" olarak nitelendirdi.

Rapora esas olan dönemin, eski başbakan Stephen Joseph Harper’ın iktidarı olduğuna dikkati çeken Elgazzar, Fransa'da yaşanan iki terörist saldırı, vatandaşlık törenlerinde Müslüman bir kadına getirilen peçe yasağı ve ardından da seçim kampanyalarındaki söylemlerin, Müslümanlara karşı işlenen nefret suçu saldırılarının artmasında etkin olduğunu savundu.

Muhabir: Seyit Aydoğan





Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın