Dolar
32.33
Euro
34.96
Altın
2,213.83
ETH/USDT
3,575.40
BTC/USDT
70,805.00
BIST 100
9,056.61
Dünya

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani Çin'de temaslarda bulundu

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ve BAE Devlet Bakanı el-Cabir, Pekin'de Çin Dışişleri Bakanı Vang ile ayrı ayrı görüştü. Vang, Körfez krizinin diplomatik ve siyasi yollardan çözümü adına taraflara KİK çatısı altında müzakere çağrısı yaptı.

20.07.2017 - Güncelleme : 20.07.2017
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani Çin'de temaslarda bulundu

PEKİN

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Bakanı Sultan Bin Ahmed el-Cabir'in, Çin'in başkenti Pekin'de, Çinli yetkililerle temaslarda bulunduğu bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Katar Dışişleri Bakanı Al Sani'nin, Çinli mevkidaşı Vag Yi ile bir araya gelerek, ikili ilişkiler ile ortak ilgi duyulan bölgesel ve küresel meselelere ilişkin derinlemesine fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi.

Körfezde istikrarın, tüm ülkelerin ortak çıkarına olduğunun altını çizen Lu, Vang'ın, BAE Devlet Bakanı el-Cabir ile yaptığı görüşmede Körfez'deki krizin çözümü adına 3 öneri sunduğunu belirtti.

Lu, ilk olarak ilgili ülkelerin kendi uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeleri ve çözümü diplomatik ve siyasi yollardan aramaları gerektiğini dile getirdiklerini vurgulayarak, ikinci olarak BAE'ye Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) çatısı altında ihtilafları karşılıklı saygı çerçevesinde ele almaları çağrısı yaptıklarını aktardı.

Üçüncü olarak ise tarafların müzakere masasına oturarak, terörle mücadele ortak hedefi doğrultusunda, adım adım krizin çözümü adına etkin çaba harcaması gerektiğini ifade eden Lu, Ortadoğu'da durumun hayati bir kavşak noktasında olduğunu dile getirdi.

Lu, "Ortadoğu'da istikrar olmazsa dünyada barışın sağlanması çok zor olur." diyerek, Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak Ortadoğu'da barış, istikrar ve kalkınmanın gözeticisi olduğunu aktardı.

Bu hafta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi'nin de Çin'e resmi ziyaretler kapsamında geldiğini hatırlatan Lu, Pekin yönetiminin Ortadoğu'da barış ve huzur için yapıcı çabalarını her zaman olduğu gibi sürdüreceğini belirtti.

Lu, Çin Dışişleri Bakanı Vang'ın, Al Sani ile olan görüşmesinde de "Arap ülkelerinin ihtiyaçları doğrultusunda müzakere önerisi yaptığını ve Körfez krizinin siyasi yollardan çözümü çağrısını yinelediğini" vurguladı.

Muhabir: Tevfik Durul

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın