Dolar
32.33
Euro
34.97
Altın
2,216.04
ETH/USDT
3,575.90
BTC/USDT
70,785.00
BIST 100
9,050.29
Dünya

Lavrov'dan Halep açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Halep'in doğusunda Beşşar Esed rejimi güçlerince yürütülen askeri operasyonların, silahlı gruplar bölgeyi terkedinceye kadar devam edeceğini söyledi.

09.12.2016 - Güncelleme : 09.12.2016
Lavrov'dan Halep açıklaması Fotoğraf: AA/Barış Seçkin

MOSKOVA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halep'in doğusunda Beşşar Esed rejimi güçlerince yürütülen askeri operasyonların, silahlı gruplar bölgeyi terkedinceye kadar devam edeceğini söyledi.

Lavrov, Almanya'nın Hamburg kentinde gerçekleştirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 23. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.

Sergey Lavrov buradaki konuşmasında, Halep'in doğusunda rejim güçlerinin saldırılara ara verdiği yönündeki sözlerine açıklık getirdi.

Lavrov, "Halep'te askeri operasyonların tamamen sona erdiğini söylemedim. Sivillerin şehirden ayrılabilmesi için geçici olarak durdurulduğunu söyledim. Operasyonlar insani molalardan sonra silahlı gruplar Halep'in doğusundan ayrılana kadar devam edecek." dedi.

Bu konuyu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yüz yüze ve telefonda görüştüğünü ifade eden Lavrov, Cenevre'de Amerikalı ve Rus uzmanların Halep'i görüşmek üzere toplanacağını açıkladı.

Lavrov, "Eğer Amerikan tarafı son anda farklı bir tutum sergilemezse, bu sorunun istisnasız tüm silahlı grupların Halep'in doğusundan ayrılması yoluyla çözülmesi için anlaşma şansımız var." diye konuştu.

"Bölge ülkeleriyle görüşme halindeyiz"

Lavrov, Halep'teki durumu daha fazla kayıp olmayacak şekilde çözmeye hazır olduklarını belirterek, bu nedenle Washington ile bir süredir silahlı grupları Halep'in doğusundan çekilmeye ikna etmeleri için görüştüklerini söyledi. Ancak Amerikalıların bunu henüz yapmadığını dile getiren Lavrov, "Bu gruplara etki edebilen diğer bölge ülkeleriyle görüşme halindeyiz. Türklerle çalışıyoruz. Bazı ortak anlayışlar bulmaya başlıyoruz. Bu iş birliği kanalı, Amerikalılarınkinden daha etkili olabilir." ifadesini kullandı.

ABD'nin Suriyeli muhaliflere taşınabilir füze hamlesi

Lavrov, ABD'nin belli koşullara bağlı olmak kaydıyla Suriye'deki muhaliflere "taşınabilir hava savunma füzeleri" vermesinin önünün açılmasına ilişkin, "Bu gelişme ABD ile yapacağımız görüşmelere yansıyacaktır." dedi.

"Bunun Halep'teki durumu değiştireceğini düşünmüyorum." diyen Lavrov, "Çünkü orada gruplar kuşatılmış durumda, ancak Suriye krizinin geleceği açısından, Suriyeli muhaliflere verilen silahların artırılması büyük bir risk. Çünkü muhaliflere verilen silahlar teröristlerin eline geçebilir." şeklinde konuştu.

Muhabir: Hakan Ceyhan Aydoğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın