Dünya

Mansur'un öldürülmesi barış görüşmelerini etkileyebilir

Afgan Talibanı lideri Mansur'un öldürülmesinden sonra Pakistan'da barış görüşmelerinin darbe aldığı görüşü hakimken, Afganistan ise barış görüşmelerinin önünün açıldığını belirtiyor.

Yusuf Hatip, Mohammad Fahim Abed  | 30.05.2016 - Güncelleme : 30.05.2016
Mansur'un öldürülmesi barış görüşmelerini etkileyebilir

İslamabad

İSLAMABAD - YUSUF HATİP/MOHAMMAD FAHİM ABED

Afgan Talibanı lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur'un öldürülmesinden sonra Pakistan'da barış görüşmelerinin darbe aldığı görüşü hakimken, Afganistan ise barış görüşmelerinin önünün açıldığını belirtiyor.

ABD'nin 21 Mayıs'ta Pakistan sınırları içerisinde düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla Mansur'un öldürülmesinin, Taliban ile Afgan hükümeti arasında başlatılmaya çalışılan barış görüşmelerine etkisinin ne olacağı merak ediliyor.

Pakistanlı gazeteci ve Afganistan uzmanı Rahimullah Yusufzai, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "Aslında ABD, Molla Mansur'u değil, Taliban'ı yeniden müzakere masasına çekme çabalarına saldırı düzenledi. İHA saldırısı Taliban ile Afgan hükümeti arasındaki barış görüşmeleri umuduna darbe vurdu." yorumunda bulundu.

Mansur'un ölümüyle Taliban örgütünün Afganistan'da uzun zamandır devam eden ayaklanmasının daha da alevlenebileceğini savunan Yusufzai, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afganistan topraklarında önümüzdeki zaman diliminde daha çok kan döküleceğini söyleyebiliriz. Taliban, tıpkı Molla Mansur, Molla Ömer'in yerini aldığında olduğu gibi, ABD ve Afgan güçlerine saldırılarını yoğunlaştıracaktır. Bunun yanında, Her ne kadar İslamabad, ABD tarafından saldırıya ilişkin önceden bilgilendirildiği iddialarını yalanlasa da Mansur'un öldürülmesi Pakistan'ın Afgan Talibanı üzerindeki nüfuzunun da azalmasına yol açacaktır."

Afganistan tarafı umutlu

AA muhabirinin Afganistan İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre ise Afgan yetkililer, Mansur'un ölümünün Taliban için büyük kayıp olduğunu belirterek, Mansur'un ölümüyle ülkedeki istikrarsızlığın azalacağını düşünüyor.

Afganistan Barış Konseyi Üst Düzey Üyesi İsmail Kasımyar da Mansur'un barış sürecine karşı olduğunu hatırlatarak, onun ölümüyle Afgan Talibanı ile barış görüşmelerinin sonuçlanabileceği yorumunu yaptı.

​Taliban lideri Mansur'un, 21 Mayıs'ta Pakistan’ın Belucistan eyaletinde saat 03.45 civarında düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü bildirilmişti. ABD Savunma Bakanlığı, Afganistan-Pakistan sınır bölgesinde Taliban lideri Mansur'u hedef alan hava saldırısı düzenlediklerini açıklamıştı. ABD Başkanı Barack Obama, Taliban lideri Molla Mansur'un ölümünün Afganistan'a barış getirme çabalarında önemli bir dönüm noktası olduğunu söylemişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.