Dünya, Analiz

'Moskova çıkarlarını korumaya çalışıyor'

Uzmanlar, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarını, 'Moskova'nın siyasi müzakere masasında çıkarlarının dikkate alınmasını istediği' şeklinde değerlendiriyor.

03.10.2015 - Güncelleme : 04.10.2015
'Moskova çıkarlarını korumaya çalışıyor'

TUNUS -HASAN MEKKİ

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları, Moskova'nın siyasi müzakere masasında çıkarlarının dikkate alınmasını istediği şeklinde değerlendiriliyor. 

Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırılarını AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, saldırıların hedefinin temelde taktiksel olduğunu belirtti. Uzmanlar, Rusya'nın, esas ve etkili taraflarından biri olacağı siyasi çözüme ulaşana kadar geçici olarak Esed rejimi tarafını seçtiğini ve mümkün olan en uzun süre onu ayakta tutma çabasında olduğunu, böylece Suriye ve bölgedeki çıkarlarını garantilemek istediği görüşünde.

Moskova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Öğretim Görevlisi Vladimir Ovatkov, "Suriye'de hava saldırılarına katılan uçaklar hakkındaki bilgiler sınırlı. Ancak emin olduğumuz bir şey var. O da Moskova'nın çıkarlarını korumaya çalıştığı ve bölgedeki varlığına yönelik tüm tehditleri engellemek için elinden geleni yapacağıdır" diyerek, Esed'in düşmesi halinde Rusya'nın Tartus'taki deniz üssününün görevini sürdürmesinin zor olacağına işaret etti.

Ovatkov'la benzer görüşleri paylaşan Washington'daki Arap-ABD Araştırmaları Merkezi Müdürü Munzir Süleyman da Rusya'nın, BM'nin hala tanıdığı Esed rejiminden resmi talep aldığını belirterek, Suriye'ye girişini meşruiyet kazandırmak istediğini söyledi. Süleyman, tüm bunları ise bölgedeki stratejik çıkarları için yaptığını ifade etti.

Hava saldırılarının hedefinin DAEŞ olmadığına dikkati çeken Süleyman, "Rusların halihazırda yapmaya çalıştığı şey, güç dengesini değiştirerek çıkarlarını korumaktır. Rusya, siyasi çözüm merhalesine hemen ulaşılması için olumlu ya da olumsuz bir katkıda bulunma çabası sarfetmiyor. Sadece taktiksel olarak, siyasi çözüm bulunması için müzakere masasına oturulduğunda çıkarlarının dikkate alınmasını istiyor" diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın