Dolar
32.38
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.40
BTC/USDT
70,868.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Musul'un güneyindeki köylerden sivil göç devam ediyor

DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un güneyindeki Kayyara kasabasına bağlı çevre köylerden sivil göç devam ediyor.

25.10.2016 - Güncelleme : 26.10.2016
Musul'un güneyindeki köylerden sivil göç devam ediyor

MUSUL

Irak ordusunun terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un güneyindeki Kayyara kasabasına bağlı çevre köyleri geri almasından sonra yaşanan sivil göç devam ediyor.

Musul kent merkezi ve Kayyara kasabası arasında yer alan bölgedeki köy sakinleri, Irak ordusu ve DEAŞ militanlarının yoğun çatışmalarını fırsat bilerek hayati tehlikeye rağmen, güvenli bölgelere göç ediyor.

Köyden genellikle araçlarıyla kasabaya doğru gelen halk, Irak ordusunun hedefi olmamak için araçlarına beyaz flamalar asarak sivil olduklarını göstermeye çalışıyor.

Irak ordusuna bağlı güvenlik güçlerinin, DEAŞ militanlarının vatandaşların arasına sızmasını önlemek için Kayyara kasabasına giden tüm yollarda birçok kontrol noktası oluşturduğu görüldü.

Kasaba merkezindeki akraba veya yakınlarının yanına gitmek isteyen köy sakinleri, kendileriyle birlikte getirdikleri araçlarla Kayyara'ya giremiyor. Irak askerleri köylerden göç eden sivilleri ön soruşturmaya tabi tuttuktan sonra, güvenlik noktasındaki pikap veya diğer araçlara bindirerek kasaba merkezine sevk ediyor.

"Bize hiçbir zaman güzel bir gün yaşatmadılar"

Kayyara'nın kuzeyine 10 kilometre mesafedeki Şuheda köyü sakini Hişam Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tam 2 buçuk yıl boyunca DEAŞ'ın kontrolünde yaşadık. Bize hiçbir zaman güzel bir gün yaşatmadılar ancak bir gün bile umutsuz olmadık. Irak ordusunun gelip bizi kurtaracağını biliyorduk." ifadelerini kullandı.

En kötü günleri DEAŞ'ın elinde yaşadıklarını aktaran Hasan, "Bir insanın başına gelebilecek en kötü şey aç kalmasıdır. Bunu günlerce, aylarca yaşadık. Ancak aileme zarar gelmeden bu belayı üzerimizden attık." dedi.

Köyde elektrik başta olmak üzere hayatlarını sürdürecek herhangi bir hizmetin olmadığını dile getiren Hasan, çatışmalar sona erene kadar Kayyara'daki iç göçmen kampında yaşama mücadelesi vereceklerini belirtti.

Kayyara kasabasından aldığı benzinle köyüne giden 70 yaşındaki Ahmed Casım ise, "Çevre köylerdeki insanlar güvenli bölgelere geçmekte haklı ancak benim gideceğim başka bir yer yok. Kasabadan ihtiyacımı alıp, köyüme geri dönüyorum." dedi.

DEAŞ'ın İslamla alakası yok

DEAŞ'ın hakimiyetindeki bölgelerde herkes gibi yaklaşık iki buçuk yıl büyük zorluklar ve tehditler altında yaşadığını anlatan Casım, "DEAŞ, İslam dini adı altında evimizi yıktı. İslam barış dinidir. Nerede DEAŞ'ın barışı ve huzuru. Savaş ve yıkımın dışında bize bir şey sunmadı." diye konuştu.

Irak ordusu ve onlara destek veren Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin kendilerine nasıl davrandığına ilişkin ise Casım, "Genel olarak Haşdi Şabi'ye karşı bölge insanının haklı endişeleri ve korkuları var. Şu ana kadar herhangi tatsız bir olay yaşanmadı. Her şeyin daha iyi olması umudu içerisindeyiz." yorumunu yaptı.

Irak ordusu araçlarında Hamaney fotoğrafları

Kayyara'dan Hemam Elil kasabasına doğru DEAŞ hedeflerini vurarak ilerleme sağlayan Irak ordusu ve onlara destek veren Şii milislerin araçlarının üzerinde İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in fotoğraflarının asılı olduğu görüldü. Geri alınan köylerdeki evlerin çatısı ve zırhlı araçların üzerinde de Şiiliği temsil eden flamaların varlığı dikkati çekti.

Muhabir: İdris Okuducu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın