Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,569.70
BTC/USDT
70,435.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

NATO Zirvesi 4-5 eylül'de Galler'de düzenlenecek

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, 4-5 Eylül 2014'te Birleşik Krallık'ın ev sahipliğinde Galler'de düzenlenecek.

01.09.2014 - Güncelleme : 01.09.2014
NATO Zirvesi 4-5 eylül'de Galler'de düzenlenecek

ANKARA

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, 4-5 Eylül 2014'te Birleşik Krallık'ın ev sahipliğinde Galler'de düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yapılan basın açıklamasında, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ile ilgili bilgilere yer verildi.

Zirvenin, 4-5 Eylül 2014 tarihlerinde Birleşik Krallık'ın ev sahipliğinde Galler'de düzenleneceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Zirvede ülkemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz'ın da yer alacağı bir heyetle temsil edilecektir. 

Zirve, Irak ve Suriye başta olmak üzere İttifak'ın güneydoğu sınırındaki tehditler ile Ukrayna'nın doğu sınırında yaşanan istikrarsızlığın etkisini hissettirdiği bir ortamda gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede liderlerin, düzenlenecek iki çalışma oturumu ile bir çalışma yemeğinde, mevcut gelişmeleri ele almaları, NATO'nun orta ve uzun vadede kendini yeni güvenlik ortamına uyarlaması amacıyla atılacak adımları kararlaştırmaları ve bu doğrultuda gerekli görevlendirmelerde bulunmaları beklenmektedir."

Açıklamada, kolektif savunmanın güçlendirilmesi, "Geleceğin NATO"sunun şekillendirilmesi, mevcut sınamalara karşı İttifak'ın hazırlık seviyesinin yükseltilmesi, savunma harcamalarının zaman içinde aşamalı olarak arttırılması ve ortak ülkelerle daha yakın işbirliği mekanizmaları geliştirilmesinin ele alınacak öncelikleri konular arasında yer aldığı belirtildi.

Müttefikler arasındaki bağların, dayanışma ve adil külfet paylaşımı temelinde pekiştirilmesinin konular arasında bulunduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"İttifak'ın geleceği bakımından Transatlantik bağın önemine vurgu yapan bir bildirinin de kabul edilmesi öngörülmektedir. 

Müttefik liderler ayrıca, ISAF harekatına katkıda bulunan ülke liderleri ve ilgili uluslararası kuruluş temsilcileriyle Afganistan konulu toplantıda bir araya gelerek, Afganistan'la 'Kalıcı Ortaklık' ilişkilerinin güçlü bir zemin üzerinde inşası ve Afgan Ulusal Güvenlik Güçlerinin mali açıdan desteklenmesine yönelik taahhütlerini teyit edecekler; ayrıca, ISAF harekatı sonrasında başlatılması öngörülen Kararlı Destek Misyonunun hazırlıklarını gözden geçireceklerdir. Devlet ve Hükümet Başkanları seviyesinde toplanacak NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısında ise Ukrayna'da yaşanan krizin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümü için yapılabilecekler ve Ukrayna'yı desteklemeye yönelik tedbirler ele alınacaktır. Her iki toplantı sırasında liderler tarafından bildiri yayımlanarak, bu konularla ilgili temel mesajlar uluslararası kamuoyuna duyurulacaktır."

Zirve kapsamında üyeliğe istekli dört ülkenin Dışişleri Bakanlarıyla ayrı bir oturum düzenleneceği ifade edilen açıklamada, İttifak'ın Açık Kapı Politikasına bağlılığının teyit edileceği bildirildi.

Açıklamada, müttefik ülkelerin Dışişleri ve Savunma Bakanları düzeyinde ortak ülkelerle yapacakları diğer toplantıların ise İttifak'a siyasi, maddi ve askeri katkısı bulunan bu ülkelerle mevcut ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlamasının beklendiği vurgulandı. Açıklamada, müttefik silahlı kuvvetler personeli ve ailelerinin yaptıkları fedakarlıklara teşekkür niteliğinde "Kuzey Atlantik Silahlı Kuvvetler Bildirgesi" yayımlanacağı duyuruldu.

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın