Dolar
32.37
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,544.10
BTC/USDT
70,042.00
BIST 100
9,131.22
Dünya

NATO'nun yeni karargahı teslim edildi

NATO'nun yeni karargahı Belçika Hükümeti tarafından düzenlenen törenle NATO'ya teslim edildi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da iştirak etti.

25.05.2017 - Güncelleme : 25.05.2017
NATO'nun yeni karargahı teslim edildi

BRÜKSEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı" için geldiği Brüksel'de, yeni NATO Karargah binasının devir teslim törenine katıldı.

Erdoğan, yeni NATO Karargah binasında "NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı"na iştirak etti.

Devlet ve hükümet başkanları onuruna düzenlenen resepsiyon sonrasında yeni NATO Karargah binasının devir teslim töreni yapıldı.

Tören, Belçika Başbakanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ın kısa birer açılış konuşmasıyla başladı.

Ardından, Vaşington Andlaşması'nın V. Maddesi-11 Eylül ve Berlin Duvarı anıtlarının devlet ve hükümet başkanları huzurunda açılışı gerçekleşti.

Daha sonra Belçika Kralı Philippe, yeni NATO Karargah binasına gelerek, 28 üye ülke devlet liderleriyle el sıkıştı.

Devlet ve hükümet başkanlarıyla aile fotoğrafı çektirilmesinin ardından devir teslim töreni yapıldı.

Çalışma yemeğine geçilmeden önce NATO'ya ait uçaklar tören alanında gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

Törende, 28 üye ülke devlet liderleri için ayrılan bölümde Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ve ABD Başkanı Donald Trump yan yana oturdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg anıtların açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Bugün bir araya gelmemiz, ortak geleceğimizi planlamak ve ortak geçmişimizi hatırlamak için bir fırsat." dedi.

"Ortak değerlere dayalı bir ittifak"

Almanya Başbakanı Angela Merkel de "Soğuk Savaş döneminden sonra yeni sınavlarla yeni bir dönem başladı. Ortak değerlere dayalı, birbiri ile dayanışma içinde olan bir ittifak kaldı. Almanya NATO'nun yeniden birleşmesi döneminde sergilediği dayanışmayı unutmayacaktır ve biz de katkılarımızı sağlayacağız." dedi. ​

"Yüzde 2 bile yetersiz"

ABD Başkanı Donald Trump da Manchester terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşu çağrısında bulundu. NATO müttefiklerinin savunma harcamaları çerçevesinde kendi paylarına düşen katkıyı artık sağlamaları gerektiğini vurgulayan Trump, 28 NATO üyesinin 23'ünün hala savunma alanında yapması gereken katkıyı yapmadığını belirtti.

Trump, "Kronikleşmiş hale gelen az ödemeler ve büyüyen tehditler karşısında savunmaya ayrılan gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2'sinin ayrılması bile yetersiz." açıklamasında bulundu.

Muhabir: Şerife Çetin, Ata Ufuk Şeker









Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın