Dünya

'Netanyahu yargısız infazları durdurmalı'

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan, Filistinlilere yönelik işlenen yargısız infazları durdurmasını istedi.

27.11.2015 - Güncelleme : 27.11.2015
'Netanyahu yargısız infazları durdurmalı'

KUDÜS

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan, Filistinlilere yönelik işlenen yargısız infazları durdurmasını istedi. 

B'Tselem'den yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin, polisler ile silahlı sivillerin hakim ve infazcılara dönüşmesine izin verdiğini hatta teşvik ettiği ifade edilerek, Filistinlilere yönelik yargısız infazların durdurulması gerektiği belirtildi. 

Binyamin Netanyahu başkanlığındaki hükümette, güvenlik güçlerinin, tehlike arz etmeden de  öldürme kastıyla ateş açtığı kaydedilen açıklamada, "Bu durum, Netanyahu koalisyonundan hükümetin seçilmiş temsilcilerinin, başbakanın sessizliğinden güç alarak yaptıkları coşkulu söylemlerin neticesidir" ifadesi kullanıldı. 

İsrail askerlerinin açtığı ateşte Filistinlilerin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin belgelerin bulunduğu bildirilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Salı günü Kudüs'ün Kalandiye beldesinde Nurhan Avvad (16) isimli Filistinli, İsrailli bir polisin açtığı ateş sonucu yaralanıp, düştü. Daha sonra da Avvad'ın 14 yaşındaki kuzeni Hedil'e ateş açıldı. İlk kurşunda yaralanan Hedil'in üzerine öldürmek için bir kez daha ateş edildi. Başka bir olay da pazartesi günü İsrail askerlerinin Eşrakat Ketanani'ye (16) önce araçla çarptıktan sonra ateş etmesidir." 

Söz konusu olaylarda Filistinlilerin vücutlarına isabet eden kurşun ya da araçla çarpılması sonucu hareketsiz hale gelmesine rağmen askerlerin yaralılar üzerine birden fazla ateş açtığı kaydedildi.  

Belgelenen olaylardan birinde de üzerilerine açılan ateşte yaralananlardan birinin öldürülüp öldürülmeyeceği hakkında konuşulduğu bildirilen açıklamada, "Burada mesele, infaz kararının hukuk ya da yargılama olmaksızın aleni şekilde sokakta yapılmasıdır. Bu olayların benzerleri mevcuttur" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Muhabir: Ala er-Reymavi

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın