Dolar
32.39
Euro
35.07
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,538.70
BTC/USDT
70,187.00
BIST 100
9,111.21
Dünya

Oxfam direktöründen itiraf

Oxfam'ın Haiti şubesinin direktörü Hauwermeiren, 2010'da Haiti'de depremzedelerle para karşılığı cinsel ilişkiye girdiğini itiraf etti.

İnci Gündağ  | 19.02.2018 - Güncelleme : 19.02.2018
Oxfam direktöründen itiraf

London

LONDRA

Oxfam'ın Haiti şubesinin direktörü Roland van Hauwermeiren'in, 2010'da Haiti'de depremzedelerle para karşılığı cinsel ilişkiye girdiğini itiraf ettiği bildirildi.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, bazı çalışanlarının Haiti'de depremzedelerle para karşılığı cinsel ilişkiye girdiğinin ortaya çıkmasıyla uluslararası kamuoyundan gelen baskılar üzerine, iddialarla ilgili 2011 yılında hazırladığı kurum içi raporunun sansürlenmiş bir versiyonunu yayımladı.

Raporda, ülke yöneticisi Hauwermeiren'in hakkındaki iddialara ilişkin sorgulandığı ve "Oxfam'ın sağladığı dairesinde para verdiği depremzedelerle cinsel ilişkiye girdiğini itiraf ettiği" yer aldı.

Aynı raporda, Haiti'deki davranışları nedeniyle 7 Oxfam çalışanının kurumdan ayrıldıkları dikkati çekti. Oxfam'a ait yerlerde para karşılığı cinsel ilişkiye girmeleri sebebiyle bir çalışanın görevden alındığı, üçünün de istifa ettiği belirtilen raporda, küçük yaştaki seks işçilerinin kullanılmış olma ihtimaline de değinildi.

Raporda, iddialarla ilgili yürütülen soruşturmadaki tanıkların tehdit edildiği de kaydedildi. Oxfam'ın raporunda, birinin aynı zamanda porno içerikli video indirmesi de dahil olmak üzere iki çalışanın zorbalık ve yıldırma nedeniyle görevlerinden alındığı, bir kişinin de personeli korumakta başarısız olduğu için kurumdan atıldığı aktarıldı.

İddialar sebebiyle suçlamalarda adı geçenlerin kimliklerini saklamak üzere bazı bölümlerinin karartıldığı raporun karatılmamış ve orijinal versiyonunun bir kopyasının Haiti hükümetine verilmesi bekleniyor.

Hauwermeiren, geçen hafta skandalın patlak vermesinin ardından, Haiti'de para karşılığı cinsel ilişkiye girdiği suçlamasını reddetmişti.

The Times ortaya çıkardı

The Times gazetesi önceki hafta Oxfam'ın 2011'de hazırladığı ancak sümen altı edilen soruşturma raporuna dayandırdığı bir haber yayımlamıştı.

Oxfam'ın Haiti şubesinin direktörü Roland van Hauwermeiren ile bazı çalışanlarının depremzede kadınlar ile para karşılığı cinsel ilişkiye girdiği ancak yardım kuruluşunun olayı örtbas ettiği ortaya çıkmıştı. 2010'da yaşanan Haiti depremi sırasında gerçekleşen olayda, Oxfam’ın Hauwermeiren için kiraladığı villanın kullanıldığı da belirlenmişti.

Olaya karışan depremzedelerden bazılarının 18 yaşın altında olduğu iddiaları da Oxfam'ın sümen altı ettiği soruşturma raporuna yansımasına karşın, kurumun, Hauwermeiren'i resmi makamlara ihbar etmek yerine kademeli bir şekilde istifa ettirmeyi tercih ettiği belirlenmişti.

Yıllık bütçesi 300 milyon sterlin

İngiliz hükümetinin katkıları ve halktan topladığı bağışlarla yılda yaklaşık 300 milyon sterlin bütçe kullanan Oxfam’ın, kamuoyundaki imajının ve yardım çalışmalarının olumsuz etkilenmemesi için olayı sümen altı ettiği öne sürülmüştü.

Hauwermeiren’in yanı sıra olaya karışan iki çalışanı daha istifa ettiren ve dört çalışanın işine son veren Oxfam’ın, İngiltere’de yardım kuruluşlarını denetleyen Hayır Kurumları Komisyonuna olayın ayrıntılarını iletmediği ortaya çıkmıştı.

Ancak Oxfam, skandalı örtbas ettiği yönündeki iddiaları reddediyor. Kuruluş, olayda 18 yaşından küçük kızların karıştığı iddiasının da kanıtlanmadığında ısrar ediyor.

Haiti'de 2010'da meydana gelen depremde yaklaşık 220 bin kişi hayatını kaybetmiş, 300 bin kişi yaralanmış, bir milyon 300 bin kişi de evsiz kalmıştı.

Oxfam 2011'de kamuoyuna yaptığı açıklamada, Haiti'de görev yapan bazı çalışanlarının "uygunsuz davranış" soruşturması sonrasında işi bıraktığını ancak soruşturmanın parasal olmadığını bildirmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın