Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,543.40
BTC/USDT
70,682.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

PYD'den Münbiç'te nüfus oyunu

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin, Münbiç'teki demografik yapıyı değiştirip taşınmazlara el koymak için nüfus müdürlüğü ile tapu sicillerinin bulunduğu binaları yaktığı bildirildi.

14.08.2016 - Güncelleme : 14.08.2016
PYD'den Münbiç'te nüfus oyunu

HALEP/ANKARA

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, cuma günü ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteği ve Suriye Arap Koalisyonu'na (SAK) bağlı güçlerin yardımıyla girdiği Münbiç'te nüfus müdürlüğü ile tapu sicillerinin bulunduğu binaları yaktığı bildirildi.

AA muhabirinin Münbiç'teki yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, ilçeyi terör örgütü DAEŞ'ten SAK ile beraber ele geçiren PYD, ilçedeki demografik yapıyla oynamak ve taşınmaz malları ele geçirmek amacıyla Münbiç'teki tapu sicillerinin bulunduğu bina ile nüfus müdürlüğü binalarını ateşe verdi.

PKK'nın Suriye uzantısı PYD, DAEŞ'in ilçeyi terk etmesinin ardından evlerine geri dönmek isteyen Sünni Arap ve Türkmenleri de, DAEŞ'in evlerine mayın döşediği bahanesiyle ilçeye almadığı belirtildi.

"PYD Münbiç'te nüfus yapısını değiştirmeye çalışıyor"

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi ve Halep sorumlusu Usame Telcu, AA'ya yaptığı açıklamada, yangının tapu evraklarını içeren katta çıkmasının şüphe uyandırdığını ve yangının kasıtlı olduğuna işaret etti.

Telcu, "Bizim için şüpheli taraf PYD'dir. Çünkü bu grup her zaman tehcir ve etnik temizlik ​politikası izlemiştir ayrıca bu eylem (tapuları yakma) PYD'nin ilçedeki gayrimenkullere el koymasını kolaylaştıracaktır." dedi.

PYD'nin öncülük ettiği SDG (Suriye Demokratik Güçleri) safında çatışmayan ailelerin Münbiç'e dönmesine izin vermediğini ifade eden Telcu, "Bu durum PYD'nin ilçede nüfus yapısını değiştirmeyi hedeflediğini gösteriyor." diye konuştu.

"Türkmenler tehcir edildi"

Münbiç sakinlerinden Ebu Razak ise PYD'nin Şuyuh Tahtani ile Şuyuh Fokani köylerinden olan ailelerin köylerine dönmelerini yasakladığını, bu köylerinin nüfusunun 15 bin civarında olduğunu belirtti.

Münbiç'ten Türkiye sınırındaki Resulayn arasındaki birçok Arap ve Türkmen köy ile beldenin de PYD tarafından boşaltıldığına dikkati çeken Razak, şunları kaydetti: 

"Tel Abyad yakınlarında Türkmenlere ait 50-60 köy halkının çoğu tehcir edildi. Mesela Münbiç'te sadece bir Kürt mahallesi var, ilçede başka Kürt yok. Bu da nüfusun ancak yüzde biri eder. PYD şimdi ilçenin demografisiyle oynuyor. Birçok kamu binasını yakarak içerisindeki belgeleri ima ediyor."

ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Halep'in kuzeyinde DAEŞ kontrolündeki Münbiç ilçesini geçen cuma günü ele geçirmişti.

Muhabir: Halit Süleyman-Mohamad Misto

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın