Dünya

Rus uzmanlardan Türkiye ile Rusya arasında diyalog çağrısı

Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimi değerlendiren Rus uzmanlar Ankara ile Moskova arasında diyalog çağrısında bulundu.

27.11.2015 - Güncelleme : 28.11.2015
Rus uzmanlardan Türkiye ile Rusya arasında diyalog çağrısı

BERLİN

Rusya'nın eski Maliye Bakanı ve VTB Bankası Danışma Kurulu üyesi Sergey Dubinin, Berlin'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğe "koordinasyon eksikliğinin" yol açmış olabileceğini söyledi.

Dubinin, bu zorlu siyasi süreçte diplomatik ve askeri diyalog kanallarının açık tutulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Suriye krizinin diplomatik yollardan çözümlenmesi gerekmekte. Türk ve Rus liderler diyaloğu kesintiye uğratmaksızın ortak paydalarda buluşmayı başarmalı.  Taraflar özellikle bu zorlu süreçte işbirliğini güçlendirmeli" dedi.

Eski bakan Dubinin, Rus yönetiminde bazı kişilerin Türkiye ile ilişkilerin tamamen kesilmesinden yana tavır aldığını ancak bunun gerçekçi, doğru ve yapıcı bir tutum olmayacağını vurgulayarak, "Duygusal tepki vermek mantıklı değil" ifadesini kullandı.

Gerilimin azalması zaman alacaktır

Rusya Çağdaş Kalkınma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Evgeny Gontmakher de Ankara ile Moskova arasında yaşanmakta olan gerilimin geçici olduğunu, iki ülkeyi birbirine bağlayan bir çok ortak çıkar bulunduğunu kaydetti.

Gontmakher, Rus savaş uçağının düşürülmesini "Talihsiz, münferit bir kaza olduğunu düşünüyorum" sözleriyle değerlendirdi.

Türk-Rus ilişkilerinin çok önemli olduğunu, her iki ülkenin Karadeniz, Akdeniz ve Ortadoğu'da önemli aktörler olduğunun altınızı çizen Gontmakher, "Ortak çıkarlarımız bizi birbirimizden ayıran konulardan çok daha fazla, çok daha güçlü. Gerilimin azalması zaman alacaktır ancak yeniden eski seviyesine ulaşacağına inanıyorum. Kilit öneme sahip ortak iktisadi çıkarlarımız var" dedi.

Gerilim geçecek

İki ülke yönetimleri arasında diyaloğun kısa bir süre içerisinde yeniden başlatılacağına inancını dile getiren Rus uzman, "Göreceksiniz gayriresmi görüşmeler, kamuoyundan uzak, yakın bir zamanda yeniden başlayacaktır" dedi.

Rus yönetiminin Türkiye ile ticari ilişkilerin gerilimden etkileneceği yönündeki açıklamalarını değerlendiren Evgeny Gontmakher, "Bunlar tepkisel, Rus kamuoyuna güçlü olduğumuzu göstermeye dönük açıklamalar. Ciddi sonuçları olmayacaktır. İlişkiler bir süre sonra yeniden eski rayına oturtulacaktır" görüşünü kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın