Dünya, Analiz

Rusya, Lazkiye-Şam bağlantısı için ÖSO'yu hedef alıyor

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarında hedef seçimi, Hama-Humus çevresine hakim Özgür Suriye Ordusu güçlerini zayıflatmak istediğini gösteriyor.

Selen Tonkuş, Halit Süleyman  | 01.10.2015 - Güncelleme : 02.10.2015
Rusya, Lazkiye-Şam bağlantısı için ÖSO'yu hedef alıyor

Humus

HUMUS

Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava saldırılarındaki hedef seçimi, kuzeydeki Lazkiye ile güneydeki Şam arasında Hama-Humus çevresine hakim Özgür Suriye Ordusu güçlerini zayıflatmak istediğini gösteriyor.  

Rus yönetimi, Suriye'de başlattıkları hava operasyonlarında Hama, Humus ve İdlib'te DAEŞ'e ait hedefleri vurduğunu öne sürmesine karşın, vurulan yerlerin ayrıntısını halen açıklayamadı.  

Yerel kaynaklara göre ise Rus saldırıları muhaliflerin kontrolündeki Humus'un kuzey kesimindeki Telbise ve Rastan ilçeleriyle Mukramiye ve Zafaraniye beldeleri ile Hama'nın kuzeyindeki El Latamne bölgesine yöneldi. Saldırılarda en az 32 sivil hayatını kaybederken, 200'den fazla kişi yaralandı.  

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Savunma Bakanı Jean Le Drian da Rus saldırılarının DAEŞ'in kontrolünde olmayan bölgelere düzenlendiğini açıkladı. 

Nitekim, İdlib ve Humus'ta DAEŞ unsurları bulunmazken, yalnızca Hama'nın doğu kesimlerinde örgütün hakim olduğu noktalar var.

Suriye'nin batı kesimlerine sıkışan Esed rejimi, kuzeyde Halep'in merkeziyle kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye'den ülkenin güneybatısında Şam'a uzanan hattı kontrol ediyor. Doğuda ise Deyr'uz Zor ve Haseke vilayetlerinin yalnızca merkezlerinde tutunabilmiş durumda. 

Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki İdlib'e hakim muhalif Fetih Ordusu, güneye doğru bu vilayet üzerine baskı yapıyor. Temmuz ayından bu yana "rejimin kalesi" olarak adlandırılan Lazkiye'ye doğrudan saldırabilmeyi hedefleyen muhalifler ise Lazkiye-Şam arasında kalan İdlib-Hama-Humus hattına ağırlık vermiş durumda. Fetih ordusu, bölgedeki ilerleyişi neticesinde, "Lazkiye'ye açılan kapı" olarak nitelenen, İdlib'in güneyi ve  Hama'nın kuzeybatısında yer alan Sehl Gab bölgesinin yaklaşık üçte birini kontrol etmeyi başarmıştı.

Beşşar Esed'in memleketi Lazkiye'yi güvenceye alması, buranın güneybatısından Şam'a ulaşan Hama-Humus bölgesini de tam olarak kontrol edebilmesine bağlı. 

Stratejik hedef, Hama ve Humus arasındaki ÖSO güçleri

Hama ile Humus arasında kalan, Sünni nüfüsun yaşadığı ÖSO kontrolündeki Rastan ve Telbise ilçeleri, Esed güçlerinin kuşatması altında bulunuyor. Uzun süredir rejim ordusunun havadan baskısı altındaki ÖSO, yaklaşık 3 yıldır rejimin Hama ve Humus arasındaki doğrudan bağlantısını kesmiş durumda. Rejim iki bölge arasındaki ulaşımı tali yollardan ya da oldukça dağlık olan sahil şeridi ve Tartus üzeriden sağlıyor. Ancak özellikle Hama ve Humus'un doğusundaki tali yollar muhaliflerin saldırısına karşı yer yer savunmasız.

ÖSO güçleri, tüm bu nedenlerle Esed rejiminin ve destekçisi Rusya'nın askeri anlamdaki öncelikli hedeflerinden. 

Hava saldırılarının Hama-Humus arasındaki ÖSO güçlerini zayıflatarak temizlemesi halinde, Şam-Humus-Hama-Lazkiye hattında güvenli bir kuşak ortaya çıkacak. Ayrıca, rejim Hama'ya sağlayacağı daha güçlü destek sayesinde kuzeyindeki İdlib topraklarında muhalifleri baskı altına almaya başlayacak.  

Esed güçleri ve Rusya'nın hava saldırılarının başarılı olması halinde, İdlib ve Hama-Humus kırsalındaki muhaliflerin birleşmesi de önlenecek.

Azerbaycan, İran ve Irak güzergahı kullanıldı

Öte yandan Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarında 50'den fazla uçak ve helikopter kullanıldığı açıklanırken, uçakların Azerbaycan, İran ve Irak güzergahını kullanarak Suriye'ye gittiği ileri sürüldü. 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus basınına yaptığı açıklamada, Suriye'deki hava operasyonlarının, Lazkiye bölgesindeki Himeymim Hava Üssü'nde konuşlandırılan 50'den fazla uçak ve helikopterle yapıldığını söyledi. 

Uçakların bulunduğu hava üssünün Rus askerleri tarafından korunduğunu belirten Konaşenkov, Rus askerlerinin gıda ihtiyacının ise Suriye rejimi tarafından karşılandığını belirtti.

Gerekli mühimmat ve ekipmanın daha önceden Tartus'taki Rus üssünde depolandığını anlatan Konaşenkov, bu nedenle savaş uçaklarının kısa sürede Suriye'ye gönderilebildiğini belirtti. 

-"Uçaklar, Azerbaycan, İran ve Irak üzerinden taşındı" 

Rus basınında çıkan haberler görde ise Suriye'ye 12"şer adet Su-24 ve Su-25 tipi uçak ile Mi-24 ve Mi-8 tipi helikopterlerin gönderildiği öne sürüldü.

İddialara göre, uçakların nakliyesi, Rusya'da 11-20 Eylül tarihlerinde düzenlenen Merkez-2015 tatbikatı esnasında yapıldı. Domna ve Çitinskiy eyaletlerindeki 4 adet Su-30SM uçağı Mazdok'a gönderildi. Bu uçaklar, 18 Eylül'de İl-76 nakliye uçağıyla Azerbaycan, İran ve Irak hava sahası kullanılarak Lazkiye'ye taşındı. 

Diğer uçaklar ise Azerbaycan, Hazar Denizi, İran ve Irak güzergahını kullanarak Suriye'ye götürüldü.

Muhabir: Selen Tonkuş,Halit Süleyman, Elena Teslova


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.