Dünya

'Rusya ve Esed'e siyasi çözümün tek çare olduğunu gösterdik'

Suriye'de operasyonlara katılan gruplardan Feylek el-Rahman'ın Cenevre görüşmelerindeki temsilcisi Vail İlvan, operasyonun siyasi hedefinin, Esed rejimi ve Rusya'ya "tek çare siyasi çözüm" mesajı vermek olduğunu söyledi.

24.03.2017 - Güncelleme : 24.03.2017
'Rusya ve Esed'e siyasi çözümün tek çare olduğunu gösterdik'

CENEVRE

Suriye'de askeri muhaliflerin başlattığı operasyonlara katılan gruplardan Feylek el-Rahman'ın Cenevre görüşmelerindeki temsilcisi Vail İlvan, operasyonun siyasi hedefinin, Beşşar Esed rejimi ve Rusya'ya "tek çare siyasi çözüm" mesajı vermek olduğunu söyledi.

İlvan, muhaliflerin Şam'da Beşşar Esed rejiminin saldırılarına karşılık düzenledikleri operasyon ve Cenevre 5 görüşmeleriyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Şam'da muhaliflerin önemli bir ilerleme kaydettiğini belirten İlvan, "Rejim bunun üzerine çıldırdı ve pek çok saldırı düzenledi. Rastgele saldırılarla, kendi askerlerini bile vurdu." dedi.

İlvan, muhaliflerin Şam'da rejim kuşatmasındaki Cobar ve Kabun semtlerini birleştirdiğini hatırlatarak, "Kabun ve Cobar arasındaki elektrik santrali, oksijen fabrikası ve hassas bölge dediğimiz sanayi bölgesinde tam kontrol sağladık. Cobar ve Kabun'u birbirine bağladık. Ancak bu bağlantı, çok fazla saldırıya maruz kalıyor. Çünkü açık bir alan. Şu ana kadar, kuşatma kırıldı diyemeyiz. İki bölge, askeri operasyonla birleştirildi." diye konuştu.

"Rusya'nın iki yüzü var"

Türkiye ve Rusya garantörlüğünde 30 Aralık 2016'da ilan edilen ateşkesin geldiği aşamaya değinen İlvan, "Rusya, garantörlükte başarılı oldu diyemeyiz maalesef. Rusya'nın, ateşkes süresince rejimin toprak kazanmasında payı yoktur da diyemeyiz. Ateşkes genel olarak kırılgan. Bazı bölgelerde hiç uygulanmıyor. Çatışmalar sürüyor. İnsani durum zaten çok kötü. Rusya'nın iki yüzü var. Rus yetkililer başka birşey söylerken, Hımeymim üssündeki Ruslar farklı şeyler yapıyor." diye konuştu.

İlvan, Rusya'nın Astana görüşmelerinde verdiği sözleri tutmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Muhalifler şunu düşünüyor: Rusya, Astana ve Cenevre görüşmelerinde verdiği sözlerle rejime askeri operasyonları için zaman kazandırıyor. Muhaliflerin başlattığı operasyonlar, az da olsa sahadaki durumu dengeledi. Rusya ve rejime, muhaliflerin de karşılık verebileceğini ancak askeri operasyonların çözüm olmayacağını, gerçek bir siyasi çözüm çabasının tek çare olduğunu gösterdik. Yani Rusya'ya iki seçenek sunduk. Ya Esed ve destekçilerinin ülkenin gelecek yönetiminde yer almadığı siyasi çözüme destek verecek ya da askeri çözüme devam edecek. İkinci seçenek, Şam ve Hama operasyonlarımızdan sonra çok zorlaştı."

Muhaliflerin ateşkes mutabakatının sürmesini istediğine işaret eden İlvan, "Operasyonlarımız, tamamen meşru müdafaadır. Muhaliflerin başlattığı operasyonları meşru müdafaa saldırılarını durdurmanın tek bir yolu var. O da Rusya'nın Esed rejiminin sivil katliamlarını durdurmasıdır." ifadesini kullandı.

Muhabir: Mohamad Misto, Selen Temizer, Adham Kako

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.