Dünya

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Çurkin hayatını kaybetti

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin'in hayatını kaybettiği bildirildi.

20.02.2017 - Güncelleme : 21.02.2017
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Çurkin hayatını kaybetti

MOSKOVA

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin'in hayatını kaybettiği bildirildi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 21 Şubat doğumlu Çurkin'in doğum gününden bir gün önce 64 yaşında görev yeri olan New York'ta öldüğü belirtildi. 

Açıklamada, Çurkin'in ani ölümü dolayısıyla ailesi ve yakınlarına başsağlığı dilendi. 

Çurkin, 8 Nisan 2006'dan beri Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi görevini yürütüyordu. 

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Arkadaşım, büyük diplomat ve harika karakterli insan Vitaly Çurkin'in hayatını kaybettiğini duymaktan dolayı son derece üzüntülüyüm." ifadelerini kullandı.

Çurkin, BM'nin son 10 yılına damga vurdu

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Çurkin, Suriye ve Ukrayna krizlerinde BM Güvenlik Konseyi'ne damga vuran tartışmalarda hep ön plandaydı.

Ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle, BM Güvenlik Konseyi birçok kez Batılı ülke temsilcileri ile Çurkin arasındaki söz düellolarına sahne oldu.

BMGK'ya getirilen birçok Suriye tasarısında veto için hep Çurkin'in eli havadaydı.

Öte yandan, son üç ayda 5 Rus diplomatın görevi başında hayatını kaybetmesi dikkati çekti. 

Guterres'ten taziye mesajı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'ta hayatını kaybeden Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin için taziye mesajı yayımladı.

Churkin'in görevi sırasında birçok kez ters düştüğü Ukrayna'nın dönem başkanlığındaki BMGK'dan yapılan açıklamada, Churkin'in ölümünden duyulan üzüntü ifade edildi.

Açıklamada, 40 yıldan uzun süredir Rus Dışişlerinde, 10 yıldan fazladır da BM'de görev yapan Büyükelçi Churkin'in ailesi ve Rus hükümetine başsağlığı dilekleri sunuldu.

Kesin ölüm nedeni açıklanmadı

Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği görevini 2006 yılından itibaren yürüten Vitaly Churkin, dün sabah Rus misyonunda aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı.

Kalp krizi geçirdiği duyurulan ve hastanede müdahalelere rağmen kurtarılamayan Churkin'in kesin ölüm nedenine ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Cenaze programı da henüz duyurulmayan Churkin için Rusya'nın BM Daimi Temsilciliğinde üç gün süreyle taziye defteri açılacak.

Doğum günü bugün olan Churkin, 1952 yılında dünyaya gelmiş ve 1974'te dışişleri kariyerine başlamıştı.

Irina Churkina ile evli olan Rus büyükelçinin, Anastasia adında bir kızı ve Maksim isimli oğlu bulunuyor.

Muhabir: Hakan Ceyhan Aydoğan, Mustafa Keleş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın