Dolar
32.31
Euro
34.94
Altın
2,207.48
ETH/USDT
3,597.80
BTC/USDT
71,133.00
BIST 100
9,057.76
Dünya

Rusya'nın 'vakum bombalı' saldırısında 35 sivil hayatını kaybetti

Rus savaş uçaklarının Suriye'nin El-Kuriye ilçesinde bir cami ile yerleşim yerine "vakum bombasıyla" düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre 35 sivil yaşamını yitirdi, 70 kişi yaralandı.

Halit Süleyman  | 25.06.2016 - Güncelleme : 26.06.2016
Rusya'nın 'vakum bombalı' saldırısında 35 sivil hayatını kaybetti

Syria

SURİYE

Rus savaş uçaklarının Suriye'nin doğusundaki Deyruz Zor kentine bağlı El-Kuriye ilçesinde bir cami ile yerleşim yerine "vakum bombasıyla" düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre 35 sivil yaşamını yitirdi, 70 kişi yaralandı.

AA muhabirinin sivil savunma ve hastane yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Rus jetleri Deyruz Zor kentinin doğusundaki Kuriye ilçesinde İman Camisi ile sivil yerleşim yerine ''vakum bombasıyla'' saldırdı.

Bombardıman sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 35 sivilin yaşamını yitirdiğini, 70 kişinin de yaralandığını belirten yetkililer, sivil savunma ekiplerinin enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalıştığını dile getirdi.

Yaralıların ilçedeki hastanelere kaldırıldığı, çok sayıda yaralının durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Bu arada Deyruz Zor'daki yerel medya aktivistlerinden Amir Huveydi ise Rus jetlerinin saldırdığı bölgelerde büyük maddi hasar meydana geldiğini aktararak, ''Rusya Deyru'z Zor'da sivillere yönelik bir katliama imza attı. Ruslar Kuriye ilçesinde İman Camisi'ne de saldırdı. Ölümlerin büyük kısmı camiye düzenlenen saldırıda gerçekleşti.'' dedi.

Huveydi, Rus savaş uçaklarının vakum bombası kullandığını bildirdi.

Esed rejimi ile Rus hava kuvvetlerinin bombardımanları ayırt edilebiliyor

Suriye'de hava saldırıları düzenleyen Esed rejimi ile Rus hava kuvvetlerinin bombardımanları kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Rus yapımı olan ama teknolojisi eski rejim uçakları, saldırıları yüksek irtifadan yapamıyor. Rejim uçakları, alçalarak hedefe doğru yaklaşıp sadece geniş alanları vuruyor. Nokta atışı yapılmadığı ve kullanılan mühimmat fazla tutulduğu için tahribat geniş bir çevreye yayılıyor. Ayrıca rejim uçakları, saldırı için irtifa kaybederken çok gürültü çıkarıyor.

Rus uçakları ise saldırı anında hedefe fazla yaklaşmadığı için sesleri yere ulaşmıyor. Rus saldırılarında ilk duyulan ses bombaların infilak etmesi oluyor. Rejim uçakları bombardıman için hedeflere teker teker yaklaşırken, Rus uçaklarının en az ikisi bir arada havalanıp saldırıyor.

Saldırılarda kullanılan mühimmat kalıntılarından eski nesil olanlar saldırıların rejime, yeniler ise Ruslara ait olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan muhalifler uçakları, üsler çevresinde ve ülkenin kilit noktalarında ekipmanlarla konuşlandırılmış gözetlemecilerden oluşan "rasat sistemi" ve "telsiz şifrelerini kırma ve dinleme" ile büyük ölçüde tespit edebiliyor.

Muhabir: Halit Süleyman

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın