Dünya

'Sadece İstanbul'da 350 bin sığınmacı bulunuyor'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, sadece İstanbul'da 350 bin, Türkiye genelinde ise 2 milyonun üzerinde sığınmacı olduğunu söyledi.

Gökhan Yılmaz  | 30.09.2015 - Güncelleme : 30.09.2015
'Sadece İstanbul'da 350 bin sığınmacı bulunuyor'

İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın çok ciddi göçmen ve sığınmacı sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, bu soruna hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini kaydetti. 

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un davetlisi olarak Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Başkanı sıfatıyla New York'ta BM Zirvesi'ne katıldı.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde yerel yönetimleri temsilen konuşan Topbaş, BM'nin 2030 Kalkınma Gündemi'ne halka en yakın olan yerel yönetim temsilcileri olarak ortak olmak istediklerini belirtti.

Sorunların ancak yerinde görülerek yerelden çözülebileceğini aktaran Topbaş, "Sadece uluslar için değil, bütün dünya insanlığının geleceği için nerede hangi katkıyı sunabiliriz" düşüncesiyle çalışmak gerektiğini vurguladı. Topbaş, hızla gelişen dünyada bütün insanlığın kaderinin birbirine bağlı hale geldiğini kaydetti.

Konuşmasında Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen Topbaş, şöyle konuştu:

"Dünyanın çok ciddi bir göçmen ve sığınmacı sorunu var. Sadece İstanbul'da 350 bin, Türkiye genelinde 2 milyonun üzerinde mülteci var. Bu insanlar her türlü riski göze alarak dünyanın her noktasına sirayet etmeye devam edecekler. 2010'da Mexico City'de 2030 yılının şehirlerini konuştuğumuz toplantıda 'Eğer önlem alınmazsa yüzer-gezer nüfus dünyanın geleceğini tehdit eder hale gelecek. Göçmen ve sığınmacı sorununu çözemezsek şehirlere akın eden göçmenler bilim kurgu filmlerde olduğu gibi kanallarda yaşamak zorunda kalacaklar' demiştim. Bu göçmenlerin yerinde bizler de olabilirdik. Göçmen ve sığınmacı sorununa hassasiyetle yaklaşmalıyız."

- BM'nin 2030 hedefleri

Kadir Topbaş, yerel yönetimlere kaynak ayrılarak dünya insanlığının sorunlarının çözülebileceğine inandığını vurgulayarak, "Bizler gezegenimizin ve bizden sonraki kuşakların yarınlarını hazırlıyoruz. Günümüzde bir olay sadece kendi coğrafyasında kalmıyor. Bütün dünyayı etkiliyor. Dünyanın sorunları da yıllar geçtikçe hızla artıyor. Bütün ulusların, sivil toplum kuruluşlarının, hatta bireylerin dünyanın geleceği konusunda hassas davranmaları gerekiyor. 2030'a giderken, BM'nin ortaya koyduğu ve önemli gördüğüm 17 maddelik hedeflerin her birinin bütün ülkelerde ve yerel yönetimlerde nasıl uygulanabileceği konusunda çalışmalar yapmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Banda Açe Belediye Başkanı'ndan İstanbul'a teşekkür

Zirvede, Endonezya'dan Banda Açe'nin Belediye Başkanı İlliza Sadettin Cemal, Kadir Topbaş'a kente yardımlardan dolayı teşekkür etti. 

Cemal, "İstanbul'un gücünü gördük. Sizler gözümüz gönlümüz oldunuz. Destek ve yardımlarınızı unutmayacağız. Bunları tarih yazacak ve gelecek nesiller bunları öğrenecek" ifadesini kullandı. 

Topbaş ise Türkiye ve İstanbul olarak, dünyanın neresinde olursa olsun yardıma ihtiyaç duyanlara el uzatmaya çalıştıklarını belirterek, Türk insanının yardımseverliğini tüm dünyaya gösterdiklerini kaydetti.

UNACLA Toplantısı

Kadir Topbaş, başkanlığını sürdürdüğü BM Yerel Yerel Yönetimler Danışma Komitesi'nin (UNACLA) toplantısına da katıldı. Nairobi'de 15 Nisan'da düzenlenen zirvede alınan kararların görüşüldüğü toplantıya, İcra Direktörü Johan Closs başkanlık etti. Toplantıda UNACLA'nın yeni üyeleri de hazır bulundu. Toplantıya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı'nın 10 bölge başkanı da katıldı. BM nezdinde yerel yönetimlerin güçlü sesi yolunda atılması gereken adımlar tartışıldığı toplantıda alınan kararlar, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a rapor olarak sunulacak.

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ford Vakfı'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Kentleşmenin ve Kentsel Kalkınmanın Geleceği" programına da iştirak etti. Topbaş, konuşmasında kent yöneticiliğinin halkın ihtiyaçlarına en doğru cevabı verebilecek makamlar olduğunu belirtti. 

Topbaş ayrıca Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de bulunduğu bazı devlet başkanları ve başbakanlarla da ayaküstü görüşme fırsatı buldu.

Muhabir: Gökhan Yılmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
BM
Bu haberi paylaşın