Dünya

Silah satışları Ortadoğu ve Asya'dan gelen taleple artışta

SIPRI'nin araştırma sonuçlarına göre, 2012-2016 yılları arasında yapılan silah ticareti, Soğuk Savaş sonrasındaki en yüksek düzeye ulaştı; ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya toplam silah ihracatının yüzde 74'ünü gerçekleştirdi.

21.02.2017 - Güncelleme : 22.02.2017
Silah satışları Ortadoğu ve Asya'dan gelen taleple artışta

ANKARA

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), Ortadoğu ve Asya bölgelerinden gelen talep artışı nedeniyle 2012-2016 yılları arasında silah ticaretinin, Soğuk Savaş sonrasındaki en yüksek düzeye ulaştığını açıkladı.

Merkezi İsveç'te merkezi bulunan SIPRI'nin 2012-2016 silah satışlarına ilişkin hazırladığı raporda, 2004'ten bu yana artış gösteren satışların son 5 yılda, bir önceki 5 yıla kıyasla yüzde 8,4 gibi önemli bir oranda arttığı bildirildi.

Aynı dönemde Asya ve Ortadoğu'ya yapılan silah satışları artarken, Avrupa, Amerika ve Afrika'ya satışların azaldığı kaydedildi.

Dünyanın en büyük silah ihracatçılarının sırasıyla ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya olduğu, bu ülkelerin, toplam silah ihracatının yüzde 74'ünü oluşturduğu belirtildi.

Asya

Asya ve Okyanusya ülkelerine yapılan silah satışı 2012-2016 arasında yüzde 7,7 artarak, küresel ithalatın yüzde 43'ünü oluşturdu.

2012-2016 arasında silah ithalatında Hindistan ilk sıradaydı. Silah alımını yüzde 43 arttırarak, küresel silah ithalatının yüzde 13'ünü üstlenen Hindistan'ın, bölgesel rakipleri Çin ve Pakistan'dan çok daha fazla silah ithal etmesi dikkati çekti.

SIPRI uzmanı Siemon Wezeman, "Bölgesel silah kontrol mekanizmalarının bulunmadığı Asya'da, ülkeler silah mühimmatlarını artırmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in yerli ürünlerle silah ithalatını ikame edebildiğini belirten Wezeman, Hindistan'ın Rusya, ABD, Avrupa ülkeleri, İsrail ve Güney Kore gibi tedarikçi ülkelere bağımlı olduğunu ifade etti.

Ortadoğu'da silah ithalatı iki katına çıktı

SIPRI raporuna göre, Ortadoğu ülkelerinin silah ithalatı, 5 yılda yüzde 86 oranında arttı ve bu ülkelerin küresel silah ticaretindeki payları yüzde 29'a çıktı.

Aynı dönemde, Suudi Arabistan silah alımını yüzde 212 artırarak, ikinci en yüksek silah ithalatı yapan ülke konumuna geldi. Katar'ın da silah ithalatını yüzde 245 oranında artırdığı bildirildi.

Wezeman, bölge ülkelerinin askeri kapasitelerini geliştirmek için çoğunlukla ABD ve Avrupa'dan silah ithal ettiğini ifade etti.

Silah ihracatında ABD başı çekiyor

En fazla silah ihracatı yapan ABD'nin silah satışları 2012-2016 yılları arasında bir önceki 5 yıllık döneme göre yüzde 21 oranında artarak, küresel silah ihracatının üçte birini oluşturdu.

Rapora göre, ABD silahlarının yarısı Ortadoğu'ya satıldı. ABD'nin en az 100 ülkeye silah satışı yaptığı bildirildi.

Rusya, küresel silah ihracatının yüzde 23'ünü üstlenerek ikinci sırada yer aldı. Rus silahlarının yüzde 70'i Hindistan, Vietnam, Çin ve Cezayir'e gitti.

Çin de son 5 yıllık dönemde silah ihracatını yüzde 6,2 artırarak bu alanda Fransa ve Almanya'nın önüne geçti.

Fransa'nın küresel silah ihracatındaki payı yüzde 6, Almanya'nın da yüzde 5,6 idi. Almanya'nın 2016 yılında silah ihracatının rekor düzeye ulaşmasına rağmen son 5 yılda silah ihracatının yüzde 36 oranında düştüğü bildirildi. 

Muhabir: Şerife Çetin,Ercan Canbolat

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.