Dünya

Somali hastanelerinde kolera ve ishal yoğunluğu

Şiddetli kuraklığın da etkisiyle yayılan kolera ve ishal salgınıyla mücadele eden Somalililer, hastane köşelerinde yaşam savaşı veriyor.

29.03.2017 - Güncelleme : 29.03.2017
Somali hastanelerinde kolera ve ishal yoğunluğu

MOGADİŞU - RECEP CANİK

Kuraklığın pençesindeki Somali'de, salgın hastalıklar nedeniyle dolup taşan hastanelerde yüzlerce kişi kolera ve ishalle mücadele ediyor.

Somali'nin Bay bölgesine bağlı Baydova şehrindeki devlet hastanesi doktorlarından Selima Abdullah (34), AA muhabirine, son 3 ayda, aralarında çocukların da bulunduğu 36 kişinin kuraklığın sebep olduğu salgın hastalıklar soncu öldüğünü anlattı.

Abdullah, kuraklığın etkisindeki köylerde temiz su bulamayan halkın kirli ve çamurlu sulardan içmek zorunda kaldığını, böylece ishal ve kolera gibi salgın hastalıkların yayıldığını aktardı.

Köylerde sağlık hizmeti alacak herhangi bir yer bulunmadığını belirten Abdullah, hastalanan kişilerin şehir merkezine 50-60 kilometre mesafedeki hastaneye saatlerce eşek sırtında ya da yürüyerek ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Baydova'ya 30 kilometre uzaklıktaki köyden gelen Abdullah Salah Ali (41), ishale yakalanan çocuklarını zor şartlar altında da olsa hastaneye yetiştirdiğini ifade etti.

Abdullah, "Biri 3, diğeri 4,5 yaşındaki çocuklarım günlerdir hastalıktan eriyip bitti. Köyde kalmak zorunda kalan anneleri de perişan oldu." dedi.

Çocukların acil yardıma ihtiyacı var

Baydova'daki bölge hastanesinde, tedavi edilen hastaların birçoğu haftalardır iyileşmeyi beklerken, uluslararası yardım kuruluşlarınca ülkede kuraklığın etkili olduğu bölgelerde 70 binden fazla çocuğun çok acil gıda yardımına muhtaç olduğu kaydediliyor.

Hijyen ortamının ve tıbbi imkanların bulunmadığı hastanelerde özellikle çocuklar perişan durumda.

Yetersiz beslendikleri için bir deri bir kemik kalan onlarca küçük çocuk çaresizce, hastanelerde kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Hastane doktorlarından Farhan İbrahim (34), "Baydova'daki bölge hastanesinde yetersiz beslenmeden dolayı şu an 1-5 yaş arasında 30 çocuk tedavi görüyor." diye konuştu.

İbrahim, köyde yaşayan annelerin birçoğunun kuraklığın da etkisiyle yiyecek bulamadığı için çocuklarını emziremediğini ve küçük yaşlardaki çocukların yetersiz beslenmeden dolayı hastalandıklarını ifade etti.

Bu çocuklara antibiyotik tedavisi uyguladıklarını aktaran İbrahim, 3 yaşındaki bir erkek çocuğun tedaviye rağmen 10 gündür kendine gelemediğini söyledi.

Halk kamplara sığındı

Kuraklığın şiddetinin yoğun hissedildiği çevre köylerden ve ilçelerden Baydova'ya ulaşan Somalililer buradaki çadır kamplara sığınıyor. Açlık ve susuzluğun getirdiği ölümlerin en çok görüldüğü yer de burası.

Baydova şehrinin farklı bölgelerinde 150’den fazla çadır kamp mevcut. Kamplarda zor şartlar altında yaşayan binlerce kişi, yardım kuruluşları tarafından günde bir kez dağıtılan su ve yemekle yaşama tutunmaya çalışıyor.

Türk Kızılayı ve İHH İnsani Yardım Vakfının çeşitli yardımlarla yanında olduğu Somali halkının acil içme suyu ve gıda yardımının yanı sıra tıbbi desteğe de ihtiyacı var.

Öte yandan yaklaşık 12 milyonluk nüfusa sahip Somali'de, 6,2 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, Somali’de virüsün yayıldığı bölgelerde 2017 başından bu yana, 13 bin kişinin koleraya yakalandığı, 343 kişinin ise yaşamını yitirdiği duyurulmuştu.

Muhabir: Recep Canik

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın