Dolar
32.37
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,537.60
BTC/USDT
70,169.00
BIST 100
9,117.46
Dünya

Srebrenitsalı kurbanların yakınları 'adalet' bekliyor

Srebrenitsa'daki soykırımda eşlerini ve çocuklarını kaybedenler, Kravica'da bin 300'den fazla Boşnak erkeğin öldürülmesine ilişkin Sırbistan'da görülmeye başlanacak davada "adaletli bir hüküm" bekliyor.

25.10.2016 - Güncelleme : 25.10.2016
Srebrenitsalı kurbanların yakınları 'adalet' bekliyor Fotoğraf: AA/Mustafa Öztürk

SARAYBOSNA

Srebrenitsa yakınındaki Kravica'da bulunan eski tarım kooperatifi depolarında eşlerini, oğullarını kaybeden kurban yakınları, savaş suçu zanlısı sekiz eski Sırp polisin Belgrad'daki Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nde başlayacak davası öncesinde AA muhabirine açıklamada bulundu.

Kravica'da 19 yaşındaki oğlu Nermin'i kaybeden Munira Subasic, iki farklı toplu mezarda oğlunun sadece iki kemiğini bulabildiklerini anımsatarak, "Ne zaman Kravica'dan geçsem içim sızlardı. İki yıl öncesine kadar oğlumun da orada öldürüldüğünü bilmiyordum. Çünkü benim oğlum, Potoçari'deki akümülatör fabrikasında zorla alıkonulmuştu." dedi.

"Bir kemiğini Budak'ta diğerini Jadar'da buldular"

Srebrenitsa'daki soykırımın sadece yaşayanlara değil, öldürülenlere de yapıldığını vurgulayan Subasic, "Oğlumun bir kemiğini Budak'ta, diğerini 25 kilometre uzaklıktaki Jadar'da buldular. Öldürüp toplu mezarlara gömdükleri kurbanları, daha sonra başka yerlere taşıdıklarını biliyoruz." şeklinde konuştu.

"Sanki bir daha dönmeyeceğini biliyordu"

Kravica'da eşi Muriz'i kaybeden Suhra Sinanovic de eşinin kemiklerine 1998 yılında Zeleni Jadar'daki toplu mezarda ulaşıldığını anlatarak, "Onu en son 11 Temmuz 1995'te gördüm. İki çocuğumuz ve kayınvalidem ile Potoçari'de kaldık. Eşim, orman yolundan gitti. O vedayı hiç unutmayacağım. Çocuklara sarıldı, ağladık. Sanki bir daha dönmeyeceğini biliyordu. Bana dönüp, 'çocuklarımıza iyi bak' dedi." ifadelerini kullandı.

Subasic ve Sinanovic, Belgrad'daki özel mahkemede görülmeye başlayacak davada "adaletli bir hüküm" beklediklerini sözlerine ekledi.

8 kişi yargılanacak

Belgrad'daki Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak davada, savaş döneminde Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti'nde polis olarak görev yapan Nedeljko Milidragovic, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinic, Aleksandar Dacevic, Boro Miletic, Jovan Petrovic, Dragomir Parovic ve Vidosav Vasic yargılanacak.

Zanlılar iddianamede, 13-14 Temmuz 1995'te Kravica'daki eski tarım kooperatifi depolarında Boşnak sivillere yönelik savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

Ülkenin doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının temmuz ayında yaşanan soykırımda, en az 8 bin 372 Boşnak erkek Sırplar tarafından katledilmiş, farklı noktalarda katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömülmüştü.

Sırplar daha sonra, işledikleri suçları örtmek amacıyla toplu mezarları açarak katlettikleri sivillerin bedenlerini daha küçük birçok toplu mezara taşımış, bu da kurbanların bulunması sürecini zorlaştırmıştı.

Muhabir: Vesna Besiç

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.