Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.80
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Suriye halkı uluslararası toplum tarafından yalnız bırakıldı'

Suriyeli muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Hicab, “Suriye halkı uluslararası toplum tarafından parçalandı, yalnız bırakıldı” dedi.

14.02.2016 - Güncelleme : 15.02.2016
'Suriye halkı uluslararası toplum tarafından yalnız bırakıldı' Fotoğraf: AA/ Lukas Barth

MÜNİH

Suriyeli muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Riyad Hicab, ABD ve uluslararası toplumu eleştirerek, “Suriye halkı uluslararası toplum tarafından parçalandı, yalnız bırakıldı” dedi.

Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde konuşan eski Suriye Başbakanı Hicab, demokrasi mücadelesinde Suriye halkının yarı yolda bırakıldığını söylerken, Rusya ve İran’a sert eleştiriler yöneltti.

Suriye barış müzakerelerinde muhalefeti temsil eden MYK’nın başkanlığını yürüten Hicab, siyasi süreçte belirsizliğin arttığı bir dönemde Rusya’nın artan hava saldırıları ile rejim ve müttefiklerinin yoğun askeri operasyonları nedeniyle Suriye’nin büyük bir felakete sürüklendiğini uyarısında bulundu.

Hicab, Suriye halkının, tüm zorluklara rağmen, özgürlüğünü yeniden kazanmak için güçlü kararlılığa sahip olduğunu vurgulayarak, “Size yerinden edilmiş milyonlarca mültecinin özgür ve güvenli ülkelerine dönme umutlarını iletmek için buradayım. Aynı zamanda evlerinin enkazından ufak bir umut ışığı için sizlere bakan Suriye halkının kararlılığını iletmeye geldim” ifadesini kullandı.

“Suriye halkı uluslararası toplum tarafından yalnız bırakıldı”

Suriyelilerin, demokrasi mücadelelerinde uluslararası toplumdan bekledikleri desteği göremediklerini belirten Hicab, şöyle devam etti:

“Sizinle açık konuşacağım. Suriye halkı uluslararası toplum tarafından parçalandı, yalnız bırakıldı. Liderlik göremedik, özellikle de ABD’nin liderliğini göremedik. Yüzbinlerce Suriyeli sokaklara çıkarak büyük bir cesaretle totaliter rejime karşı sesini yükseltti. Sivil devlet, eşit vatandaşlık hakları, özgür bir vatan talep etti. Üzüntüyle ifade etmek istiyorum, bu cesareti ortaya koyanlar hedeflerine ulaşamadı. Çünkü devlet kendi yurttaşına karşı savaş başlattı. 2011 yılında Obama, Esed’in meşruiyetini kaybettiğini söyledi. Aradan 5 yıl geçti, Suriye halkının yarısı yerinden edildi. Hala Esed’in meşruiyeti olmadığı söyleniyor. Size sormak istiyorum: Biz bu sözlerden ne kazanım sağladık? Kimyasal silahlar ve en büyük insanlık suçlarına müdahale etmezsek bu lafların ne anlamı kalıyor? Cinayet silahını aldılar ama katilin hala orada öldürmeye devam etmesine izin verildi.”

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.