Dolar
32.37
Euro
35.01
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,553.10
BTC/USDT
70,136.00
BIST 100
9,102.12
Dünya

Suriye konulu Cenevre 5 görüşmeleri sürüyor

İsviçre'nin Cenevre kentinde süren 5. tur Suriye görüşmeleri, muhalefet heyetinin BM Suriye Özel Temsilcisi ile geçiş yönetimi müzakereleriyle sürüyor.

28.03.2017 - Güncelleme : 29.03.2017
Suriye konulu Cenevre 5 görüşmeleri sürüyor

CENEVRE

İsviçre'nin Cenevre kentinde süren 5. tur Suriye görüşmeleri, muhalefet heyetinin Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi ile geçiş yönetimi müzakereleriyle sürüyor. Beşşar Esed rejimi heyeti bugün Mistura ile bir araya gelmezken, muhalefet heyeti başkanı Nasır el-Hariri, rejimin görüşmelerin ilk 5 gününde 84 sivili katlettiğini söyledi.

Hariri, Beşşar Esed rejiminin görüşmelerin ilk 5 gününde toplam 84 sivili öldürdüğünü söyledi. 

23 Şubat-3 Mart tarihlerinde düzenlenen Cenevre 4 görüşmelerinden bu yana toplam 877 sivilin rejimin kurbanı olduğunu aktaran Hariri, "Esed rejimi tarafından gerçekleştirilen bütün bu suçlar maalesef sessizliğe bürünen uluslararası toplumun gözü önünde işlendi." diye konuştu.

Hariri, Mistura'ya her gün somut fikir ve teklifler sunduklarını vurgulayarak, görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Mistura ile gerçekleştirdiği görüşmenin detaylarına da değinen Hariri, şunları aktardı:

"Bugün geçiş yönetiminin daha iyi işlemesini sağlayacak güvenlik prosedürlerine odaklandık. Mistura siyasi geçiş dönemine ilişkin bütün detaylı planlarımıza ve fikirlerimize olumlu cevap verdi. Bütün bu görüşmeler devam ederken, ordumuz ÖSO sahada DEAŞ'a karşı sahada en büyük mücadeleyi veren aktör olarak büyük zaferler kazanmaya devam ediyor."

"Rusya görevini yapmadı"

Nasır el-Hariri, bir soru üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ile bir araya geleceklerini belirterek, görüşmede önceliklerinin ateşkesin yeniden sağlanması olacağına dikkati çekti.

Hariri, "Şu ana kadar garantör olarak Rusya, görevini yapmadı. Bununla beraber hala biz onlardan rejim ve İranlı milislere baskı yapmalarını ve ateşkesin sağlanması için üzerlerine düşen büyük görevi yerine getirmesini bekliyoruz." dedi.

Mistura, Hariri'nin ardından Kahire yönetimine yakınlığıyla bilinen sözde grupla da görüştü. Grubun başkanı Cemal Süleyman, yaptığı açıklamada Gatilov'la görüşmelerine değinerek, rejime müzakerelere ciddi şekilde sarılması için baskı yapmasını istediklerini söyledi.

"Rejim heyetinin bugün Mistura ile görüşmemesi amatörce"

Öte yandan Beşşar Caferi başkanlığındaki Esed rejimi heyetinin bugün Mistura ile görüşmemesi dikkati çekti. Hariri, konuyla ilgili, "Rejim heyetinin bugün Mistura ile görüşmemesi amatörce. Rejimin bu tavrını yadırgamıyoruz." ifadesini kullandı.

Muhabir: Bayram Altuğ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.