Dünya

Suriye muhalif Türkmen temsilcisi Şimali: Esed rejimi saldırılarla sürece zarar vermeyi amaçlıyor

BM'de Suriye konulu görüşmelere katılan muhalefet heyeti içinde yer alan Türkmen temsilci Şimali, siyasi çözüm aranan bir dönemde Esed rejiminin saldırılarını sürdürdüğünü ve sürece zarar vermeyi amaçladığını söyledi.

Mohamad Misto, Selen Temizer, Adham Kako  | 26.02.2017 - Güncelleme : 26.02.2017
Suriye muhalif Türkmen temsilcisi Şimali: Esed rejimi saldırılarla sürece zarar vermeyi amaçlıyor

Geneve

CENEVRE

Bireşmiş Milletler'de (BM) Suriye konulu görüşmelere katılan muhalefet heyeti içinde yer alan Türkmen temsilci Muhammed el-Şimali, siyasi çözüm aranan bir dönemde Beşşar Esed rejiminin hava saldırılarını sürdürdüğünü ve sürece zarar vermeyi amaçladığını söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde BM gözetiminde Suriyeli taraflar arasında süren 4. tur görüşmelere katılan Şimali, AA muhabirine sürece ilişkin açıklamada bulundu.

Muhalefetin müzakere heyetine yer alan Şimali, Rusya'nın muhalefete ve uluslararası topluma verdiği sözleri yerine getirmemesinin Cenevre görüşmelerini olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Şimali, Rusya'nın 23-24 Ocak'taki Astana görüşmelerinde Esed rejiminin ihlallerini önlemeyi taahhüt ettiğini ama bunu yerine getirmediğinin altını çizdi.

Türkmen temsilci, şunları kaydetti:

"Cenevre görüşmelerinde rejimin bombaları yağıyor. Esed, Suriye’nin farklı bölgelerini vuruyor. Siviller hedef alınıyor. Rejim aslında Cenevre'yi de vuruyor. Özellikle son üç gündür Humus'un Vaer bölgesine yoğun hava saldırıları var. Çok sayıda ölü ve yaralı var. Vaer, 4 yıldır rejim kuşatmasında. Her gün saldırılara maruz kalıyor. Orada yüzbinlerce insan yaşıyor. Bu durum, Vaer kentinin kuşatmasını sonlandıracak görüşmelere katılan Rus ve rejim heyetlerin vardığı anlaşmaya da aykırı. Anlaşma gereği bazı silahlı gruplar mahalleden ayrıldı. Ama saldırılar durmadı."

Rejim güçlerinin Şam'da kuşatma altında tuttuğu Kabun ve Berze bölgelerini de vurduğunu hatırlatan Şimali, "Bu saldırılar, Rusların Astana’daki vaatlerine aykırı. Bu durum Cenevre'deki görüşme yansıyor. Çünkü Suriye’deki ateşkesin sağlanması, siyasi sürece girmenin en önemli faktörü." ifadelerini kullandı.

Şimali, Vaer başta olmak üzere rejimin tüm ateşkes ihlallerini BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura’ya sunacaklarını belirtti.

Şimali, Cenevre görüşmelerinin gidişatına değinerek, Mistura'nın muhalefetle temaslarında şu ana kadar olumlu bir izlenim verdiğini, rejimin sudan sebeplerle engeller çıkartması halinde zaman kaybı yaşanacağını kaydetti.

Mistura, Cenevre görüşmelerinin ilk gününde, Rusya'nın Esed rejiminden müzakereler süresince hava saldırılarını durdurmasını istediğini açıklamıştı.

"Türkmenler yeni Suriye'de haklarının teslim edilmesini istiyor"

Şimali, Türkmenlerin muhalefet heyetinde ilk defa temsil edildiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkmenler olarak Suriye’nin toprak bütünlüğüne inanıyoruz. Suriye halkının birliğinden yanayız. Etnik veya mezhepsel nedenlerle bu birliğin bozulmasına karşıyız. Bizler diğer kesimlerle iyi ilişkiler içeresindeyiz. Bizim de diğer etnik gruplar gibi önceden kültürel özgürlük gibi haklarımız elimizden alınmıştı. Elimizden alınan hakların yeni Suriye’de teslim edilmesini istiyoruz."

Suriye konulu Cenevre 4 görüşmeleri, 23 Şubat'ta BM Temsilcisi Mistura'nın taraflarla ayrı ayrı görüşmeleriyle başlamıştı. Mistura, görüşmelerin çerçevesinin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı olacağını söylemişti. Söz konusu karar, muhalefet ve rejim heyetlerinin müzakereleri sonuçlandırmasının ardından, geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor. Yeni yönetimin 12 aylık dönemde bir anayasa hazırlayıp ülkeyi adil seçime götürmesi gerekiyor.

Muhabir: Mohamad Misto,Selen Temizer,Adham Kako

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.