Dünya

'Suriye rejiminin yalan makinesi Caferi'

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından beri "yalan makinesi" görevini üstlenen Esed rejiminin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Caferi gerçeği yansıtmayan iddiaları ve BM'deki manipülasyon çalışmalarıyla rejimi aklamak için çabalıyor.

Betül Yürük  | 03.12.2016 - Güncelleme : 03.12.2016
'Suriye rejiminin yalan makinesi Caferi' Grafik: AA/Gözde Gültekinler

New York

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Betül Yürük

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından beri "yalan makinesi" görevini üstlenen Esed rejiminin Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Beşşar Caferi, gerçeği yansıtmayan iddiaları ve BM'deki manipülasyon çalışmalarıyla rejimi aklamayı hedefliyor. 

Caferi, asılsız iddialarla rejim güçlerinin ve destekçilerinin şiddet ve katliamlarını maskelemeye çalışıyor.

Caferi'nin her platformda Suriye'de teröristleri hedef aldıklarını savunduğu saldırılardan masum ve savunmasız çocukların ve sivillerin ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

Dünyanın gündemine oturan açlıktan ölümlerin yaşandığı Madaya'da açlık olmadığı, rejimin kimyasal silah kullanmadığı, her gün onlarca sivilin ölüm haberlerinin geldiği Halep'te sadece teröristleri hedef aldıkları yalanlarını sürdüren Caferi, son olarak rejimin hava saldırısında ölen sivillerin cesetlerine ait bir fotoğrafın muhaliflerin saldırısında ölen sivillere ait olduğu yalanı ile bir skandala daha imza attı.

Güvenlik Konseyinde konuşma yaparken Halep'in doğusunda rejimin hava saldırısında ölen sivillerin cesetlerine ait bir fotoğrafı gösteren Caferi, fotoğrafın muhaliflerin saldırısında ölen sivillere ait olduğunu iddia etti.

Caferi, o fotoğrafa ilişkin şu sözleri sarf etti:

"Bugün (30 Kasım) onlarca sivil, doğu Halep'ten batı Halep'e, yani teröristlerin kontrolündeki bölgelerden kaçıp Suriye ordusunun bulunduğu bölgelere gelmeye çalışırken, ABD, İngiltere ve Fransa'nın desteklediği, genetik değişikliğe uğrayarak ılımlı muhalif olmuş teröristler tarafından öldürüldü."

Ancak, AA muhabirleri, Caferi'nin elinde tuttuğu fotoğrafı yakın plandan inceleyerek, rejimin yalanını ortaya çıkardı.

AA'nın ulaştığı fotoğrafı çeken Halep Medya Merkezi (AMC) muhabiri Arif al Arif, söz konusu fotoğrafın Cub Kubbe mahallesinde çektiği rejimin katliamının karesi olduğunu söyledi.

Arif, "Caferi'nin elinde fotoğrafımı görünce şoke oldum. Ben Cub Kubbe'deki saldırı bölgesine ulaşan gazetecilerden biriydim. Fotoğrafı çektiğim alanda rejim güçlerinin kullandığı havan topu parçalarını gördük. Rejim Cub Kubbe'de doğrudan sivilleri hedef aldı. Olay yerine sivil savunma ekipleriyle beraber gitmiştik. Caferi ve rejim yalancılıkta ustalar. Caferi, rejime ve Rusya'ya sivilleri öldürme yetkisi doğurmak için böyle konuşuyor. Muhaliflerin Halep'in doğusunda bombalardan kaçan sivilleri vurabileceğini akıl alıyor mu? Hastaneleri yerle bir eden rejim değil midir? Bunları da muhalifler mi yaptı?" diye konuştu.

Caferi'nin Halep sorusuna kahkahalı yanıtı

Yaklaşık 10 yıldır rejimin BM Temsilcisi olarak görev yapan Caferi'nin Suriye'de ölen yüz binlerce kişiyi umursamadığı ise açık ve net ortada.

Caferi, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen "çatışmalarda sivillerin korunması" başlıklı toplantı öncesinde kendisine yöneltilen "Halep'te hastane bombaladınız mı?" sorusuna cevap vermek yerine etraftakilerin de rahat duyabileceği biçimde kahkaha atmış ve yoluna devam etmişti. 

Caferi'nin "açlık yok" dediği Madaya'da en az 50 kişi açlıktan öldü 

Suriye'de açlıktan ölümlerin başladığı Madaya'dan içler acısı görüntüler tüm dünyanın gündemine otururken, rejim çok uzun süre Madaya'ya insani yardım girişine izin vermemiş, daha da ileri giderek Madaya'da açlık olmadığı yalanının arkasına sığınmıştı. 

Ancak Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF), 30 Ocak'taki Madaya'da en az 50 kişinin açlıktan öldüğünü belirten açıklaması rejimin yalanlarını bir kez daha ortaya koymuştu.

Rejimin "kimyasal silah kullanmadık" yalanı

Rejim, öte yandan hala Suriye'de kimyasal silah kullanmadıklarını iddia ediyor.

Caferi, 2013 yılında Şam’ın doğusundaki Guta bölgesine yapılan kimyasal silah saldırısının Fransız istihbaratı tarafından organize edildiğini öne sürmüştü.

Caferi'nin bu iddiaları da Suriye'de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce (OPCW) oluşturulan misyonun raporunda yalanlandı.

BM bağımsız araştırma komisyonun raporuna göre, Suriye'de rejim güçleri üç kez kimyasal silah kullandı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın