Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.28
ETH/USDT
3,560.20
BTC/USDT
70,733.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Suriye'de 4,5 milyon insan kendi ülkesinde 'sığınmacı'

Rusya'nın desteğiyle sivillere yönelik saldırıların arttığı Suriye'de bugüne kadar göç eden milyonlarca kişinin yanı sıra yaklaşık 4,5 milyon kişi de kendi ülkesinde "sığınmacı" durumuna düştü.

13.02.2016 - Güncelleme : 14.02.2016
Suriye'de 4,5 milyon insan kendi ülkesinde 'sığınmacı'

KONYA - ABDULLAH DOĞAN

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Sorumlusu Hasan Aynacı, Suriye'deki savaş ortamının ardından yaşananlar hakkında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Eylül ayından itibaren bölgeye müdahil olmasıyla Suriye'de dengelerin değiştiğini vurgulayarak, Rus uçaklarının bölgeyi ağır bombardımana tutmasının çeşitli yansımaları olduğunu ifade etti. 

Aynacı, Rus destekli saldırıların son aylarda Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı bölge ile Halep'in kuzeyinde yoğunlaştığına dikkati çekerek, bunun sonucunda özellikle Halep'ten Türkiye sınırına doğru göç geldiğinin altını çizdi.

Sınıra yakın Suriyelilerin yaralarını sarmak için Türkiye'de STK'ların seferber olduğunu vurgulayan Aynacı, savaş mağdurlarını soğuktan ve açlıktan korumaya dönük yardımlar yapıldığını söyledi.

Zeytin ağacı altında tedirgin bekleyiş

Aynacı, evlerini terk eden Suriyelilerin Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı karşısına geldiğini dile getirerek, "Babüsselam Mülteci Kampına büyük göç oldu. Önceki günlerde Halep'in kuzeyine yönelik saldırılarda 30 bini aşkın Suriyeli gelmişti. Son saldırıların ardından bölgeden aldığımız son habere göre 90 binin üzerinde Suriyeli sınıra geldi. Bu insanlar Türkiye'ye geçmek için sınıra paralel yerlerde zeytin ağacı gölgesinde bekleyişini sürüdürüyor" diye konuştu.

Kendi ülkesinde sığınmacı

Türkiye sınıra paralel 5 kilometrelik alanda 90 binin üzerinde insanın yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çeken Aynacı, şunları kaydetti:

"Anadolu'dan özel eğitim alan acil kurtarma ekiplerimiz bölgeye intikal etti. Çadır kurmaya devam ediyoruz. Gelen sayı çok fazla bunu karşılamakta güçlük çekiyoruz. Türkiye 2,5 milyon Suriyeliyi aldı ve hükümet büyük masraflar yaptı. Türkiye bir o kadar daha alabilir ancak bu sorunun çözümü değil. Suriye içinde 4,5 milyon insan evinden ayrılmak zorunda kaldı. Kendi ülke toprakları içinde sığınmacı durumundalar."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın