Dolar
32.33
Euro
34.85
Altın
2,196.39
ETH/USDT
3,584.40
BTC/USDT
70,716.00
BIST 100
8,993.16
Dünya

'Suriye'de terörle mücadele kavramını değiştirmek gerekiyor'

Suriye'nin Humus ilindeki askeri muhalif grupların Cenevre görüşmelerindeki temsilcisi Hassun, "Suriye'de terörle mücadele kavramını değiştirmek gerekiyor." dedi.

27.03.2017 - Güncelleme : 27.03.2017
'Suriye'de terörle mücadele kavramını değiştirmek gerekiyor' Muhabir: AA/Selen Temizer

CENEVRE

Suriye'nin Humus ilindeki askeri muhalif grupların Cenevre görüşmelerindeki temsilcisi Fatih Hassun, terörle mücadele kavramının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, Hama'da ve Şam'daki meşru müdafaa operasyonlarının muhalefetin müzakerelerdeki pozisyonunu güçlendirdiğini söyledi.

Hassun, İsviçre'nin Cenevre kentinde 5. turu düzenlenen Suriye görüşmeleri sırasında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Hama'daki operasyonların Cenevre görüşmelerine etkisinin sorulması üzerine Hassun, şunları kaydetti:

"Hama'daki ilerlemeler, Şam'daki operasyonla beraber muhaliflerin sahada hala güçlü olduğunu gösterdi. Cenevre 4 görüşmelerinde rejim, saldırılarını sürdürmüştü. Muhalifler, rejim tarafının siyasi müzakereleri önemsemediğini gördükten sonra karşılık vermeye karar verdi. Dolayısıyla muhalifler, sahadaki ilerlemeler nedeniyle şu anki görüşmelerde masaya daha güçlü oturuyor."

"Terörle mücadele konusunda yeni bir anlayışa ihtiyaç var"

Beşşar Esed rejiminin "terörle mücadele"yi görüşmelerin öncelikli konusu haline getirmekte ısrarcı olduğuna işaret eden Hassun, "Terör örgütlerinin hangileri olduğu konusunda yeni bir anlayışa ihtiyaç var. Suriye'de terörle mücadele kavramını değiştirmek gerekiyor. Örneğin ABD, Hizbullah'ı ve PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor. Ancak İran destekli Şii milisleri ve PYD'yi öyle görmüyor." dedi.

Hassun, rejimin klor gazı ve varil bombalı saldırılarının da terör kapsamında ele alınması gerektiğini ifade ederek, "Dolayısıyla terörle mücadele konusu bizi korkutmuyor. Konuşmaya hazırız. Ancak biz siyasi geçişi konuşmak için buradayız." diye konuştu.

Suriye'nin Hama ilinde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diğer rejim karşıtı gruplar, Esed rejimi güçlerine karşı 20 Mart'ta operasyon başlatmıştı. Operasyonda 3 belde ve 13 köyün kontrolünü ele geçiren muhalifler, Hama kent merkezinin 3 kilometre, askeri havaalanının ise 4 kilometre yakınına kadar ilerlemişti.

Muhabir: Selen Temizer, Mohamad Misto, Adham Kako

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.